Królik a la DJ Gotuje z ryżem i fasolką szparagową

Królik a la DJ Gotuje z ryżem i fasolką szparagową

Królik jest jednym z szlachetnych mięs. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Na naszych stołach gości w postaci potrawki z królika, pieczony, gotowany, na dziko itd. Już od dawnych lat, zanim został udomowiony, spożywano na dworskich stołach zające oraz ceniono ich kruche mięso. Ja postanowiłem kupić sobie mrożoną tuszkę królika. Jak już postanowiłem, tak wybrałem się na poszukiwanie okazu w sam raz na mój talerz.

Królik a’la DJ Gotuje

Co potrzebujemy

  • Tuszka królicza cała
  • Rozmaryn świeży
  • Bazylia
  • Czosnek (pół główki)
  • Oliwa z oliwek, ja używam robionej przeze mnie Oliwy Da Vinci
  • Oryginalna czubrica bułgarska
  • Pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czerwona papryka
  • Cebula
  • 2 szklanki ryżu
  • 1kg fasolki szparagowej
  • Masło i bułka tarta
  • Kostka bulionowa

Jak to robimy:

Królika porcjujemy.

Po porcjowaniu królika obsypujemy go przyprawami.

Jak juz przyprawimy naszego króliczka, to odstawiamy go na około 3h do lodówki.

Po 3h wyjmujemy go z lodówki i układamy na folii do pieczenia.

Tak przygotowanego zawijamy i wkładamy do piekarnika na około 1h45min . Pieczemy go w temperaturze 200 stopni C. W między czasie kroimy cebulę w kostkę oraz gotujemy ryż dodając do wody kostkę bulionowa. W tym samym czasie gotujemy także naszą fasolkę i roztapiamy masło z bułką tartą.

Po upieczeniu się wyjmujemy naszego królika.

Podajemy go z naszym ryżem wymieszanym z pieczoną cebulką i fasolką szparagową.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje.pl

 



Przeczytaj inne:
Kiszone rydze (bez foto)

Jak już wcześniej pisałem o rydzach marynowanych podałem też, że rydze można ukisić oraz do czego takie rydze pasują. Skupię się...

Dzień 6. Krótki spacer z kolegą

W niedzielę przyjechał znajomy na wypoczynek. Wczoraj się odezwał że z chęcią po towarzyszy mi w spacerze. Zgadaliśmy się i...

Zamknij