Kuchenne Rewolucje czyli sięgnąć dna po Polsku

Kuchenne Rewolucje czyli sięgnąć dna po Polsku

Bardzo rzadko się zdarza abym zdenerwował się pod wpływem artykułu, ale dziś przelała się czara goryczy. To co pokazała Magdalena Ikonowicz (G.) to przerosło nawet mnie!!!!

Jesteście ciekawi co mnie aż tak wzburzyło??? Zapraszam do lektury…

 

Wraz z połową sierpnia stacje telewizyjne pokazują nowe ramówki, tak też postąpił TVN. O nowym sezonie kuchennych rewolucji wypowiedziała się główno dowodząca nie jaka Magda G. (pełne nazwisko tego osobnika nie przechodzi mi przez gardło a co dopiero przez palce na klawiaturę). Wpadł w moje ręce artykuł z oficjalnej strony Kuchennych Rewolucji, obejrzałem film jak geniusz kuchennych porażek zachwala siebie jaka to jest naj ( padłem z wrażenia to był nokaut) i na konie porównuje się z COCO CHANEL!!!!!!!!!!!! Matko jedyna

images (1)

Zdjęcie powyżej zmartwionego Ramsaya idealnie co mógłby sądzić słysząc “komplementy” kogoś kto nie potrafi gotować. Strona Plejady zapytała internautów co sądzą na temat wypowiedzi gwiazdki z pod budki piwa. Plejada Magda G. …. 

Czytając to co jest w linku powyżej i komentarze czekam tylko aż cenzor się włączy i wykasuje prawie wszystkie. Zacytuję kilka

~milrys : “W październiku 1993 roku, Gordon został szefem nowej restauracji Aubergine i wkrótce potem rozsławił ją zdobywając wiele prestiżowych nagród, w tym dwie gwiazdki w przewodniku Michelina.
W 1998 roku otworzył swoją pierwszą własną restaurację w Chelsea. Dwa lata później został uhonorowany tytułem Kucharza Roku, a w następnym roku restauracja Gordona Ramsaya wyróżniona została w przewodniku Michelina trzema gwiazdkami, które utrzymała do dzisiaj. W ciągu kolejnych pięciu lat otworzył szereg restauracji m.in.: Gordon Ramsay at Claridge?s, Pétrus, The Grill Room, Menu at The Connaught, The Savoy Grill oraz pierwszą restaurację poza Wielką Brytanią: Verre w Dubaju. W styczniu 2013 roku był właścicielem lub firmował swoim nazwiskiem 30 resturacji w następujących krajach: Wielka Brytania (11), Stany Zjednoczone (10), Francja (2), Włochy (2), Irlandia (1), Katar (2) i Japonia (2). Jest jednym z trzech szefów kuchni, obok Alaina Ducasse?a i Joela Robuchona, których restauracje w tym samym czasie posiadały więcej niż 10 gwiazdek. Do tej pory zdobył ich 15, a w styczniu 2013 r. w 6 restauracjach miał łącznie 11 gwiazdek Michelin.”
A pani pani G. posiada choć jedną gwiazdkę?!!! Lub choć rekomendację?! To tak jakby”gwiazdor” klubu a “okręgówki” stwierdził, że Messi czy CR7 to słabi gracze. Więcej pokory i realizmu.

To co autor tego wpisu idealnie obrazuje jakim człowiekiem jest Gordon Ramsay nie jest człowiekiem, który w sprawie rozwodowej dostał nazwisko i knajpy. Wstyd pani Ikonowicz wstyd nawet na ślub brata Piotra pani nie poszła. Gessler w spadku po mężu zostawiła. Kolejny komentarz poszedł jednak dalej i może poniekąd odzwierciedlać moje emocje

~ble : Szanowna Pani Gessler, jeżeli Ramsey jest słaby, to nie ma na tej planecie takiego dna, którym możnaby określić Panią. Nie znając się na gotowaniu, ani na prowadzeniu knajp (Pani restauracje są najlepszym tego przykładem – drogo, brudno, niesmacznie i do tego słaba obsługa) nie powinno się oceniać profesjonalistów. Kuchenne rewolucje Ramsey’a były jak podręcznik prowadzenia restauracji. Można było się z nich nauczyć wiele o zarządzaniu zapasami, finansami i konstruowaniu menu, Pani program to podręcznik chamstwa, furiactwa i absolutnie niejadalnej, tłustej kuchni.

Zgadzam się z opisem restauracji i powiem jeszcze więcej, zapytałem obsługi po odcinku kiedy pod Nowym Sączem rugała właściciela za niezgodne z prawem praktyki, a w odpowiedzi usłyszałem, jaka umowa inny że na śmieciowej umowie jest. Hmm coś tu jest nie tak

~welar do ~lubię dobrze zjeść: To chyba chodziliśmy do dwu różnych Gessler-owych.
Pamiętam jak dziś, kiedy w jednej z “ekskluzywnych” restauracji szacownej Pani Gessler podano mi “Tradycyjny Żur z Biała Kiełbasą”, który z okazał się białym barszczem (różnica jest oczywista), zalatującym torebką, a kiełbasa w nim była …zmiksowana(!) oraz Kołduny Litewskie. Cóż, odkąd pamiętam, a długo to już trwa, kołduny, a szczególnie litewskie nie wyglądają i nie są wielkości raviolli z farszem drobiowym przemiksowanym na papkę.

dwóch komentatorów odpisało sobie na zarzuty i pochwały. Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem 😉 Widać w wypowiedziach komentatorów że nie jestem odosobniony w swoich poglądach. Nadmienię, że program Magdy G. jest wydmuszką i dziwnym trafem lepsze lokalizacje które jeszcze jakoś wiązały koniec z końcem idą na dno. W miejsce ratowanych lokali G. otwiera nowe własne. 90% lokali które brały udział w szopce pani G. nie istnieją. Zbankrutowały a właściciele długo będą spłacać długi po wizycie celebrytki. Sam widok jak ona otwiera przyprawy i włosami miesza w garze, kwalifikuje się do pozwu przez sanepid. Pierwsze odcinki kiedy goniła za kamerzystą czy dobrze sfilmował logo producenta chemicznych przypraw. W oryginalnej produkcji Gordona Ramsaya jakoś nie widzę reklamy przypraw, nie widzę gwiazdorzenia, a ciężką pracę i wole pomocy. Podsumowując jeśli ktoś mi powie, że Gessler zna sie na kuchni to pękne ze śmiechu i osierocę dziecko ,) Jak tak dalej pójdzie to nawet jej nie pomoże snickers

a Gordon Ramsay pozwie Constantin Entertainment i TVN za straty wizerunkowe. Pokaże pewnie także wkrótce

images

 

gdzie są drzwi, a sama pani G. będzie się z inwestorami i komornikami dogadywać bo kto się jeszcze złapie na jej wiedzę i geniusz kulinarny.

Dawno się tak nie uśmiałem i nie poczułem zażenowany wypowiedzią kogoś jak Magda Gessler. Od samego początku wiem, że ten program został zniszczony przez TVN. Jest to kolejny powód aby telewizor z domu wyrzucić. Dobrze, że jest BBC i można w oryginale oglądać kunszt i poezję jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie. Pani Gessler zanim coś powie powinna tak jak ja zaczynam to robić oddawać swoją wypowiedź do korekty. Nie oddałem tego wpisu do korekcji z premedytacją bo może i jest chaotycznie napisany, oraz zawiera błędy. Pisze to pod wpływem emocji i mam propozycję dla pani Gessler niech sobie obejrzy ten film

i powie Jiro że jest słaby. Na konie Gessler oddawaj fartucha i na zmywak marsz…

Pozdrawiam wzburzony

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.druga.

Kontynuujemy cykl o chlebie o tym, jakie ma składniki, oraz co one dają. Poznaliśmy zboża, gluten i weszliśmy w świat...

” Chleba naszego powszedniego….” Gluten.

Poznaliśmy już zboża, a w nich często przewijało się słowo gluten. Zobaczmy, co to jest ten związek, który przyprawia większość...

Zamknij