Łopatka a la szynka pieczona

Łopatka a la szynka pieczona

Robiąc obchód miejscowego marketu znalazłem ciekawą kombinację, a mianowicie łopatkę wieprzową zawiniętą w siatkę jak surowa szynka. Postanowiłem zakupić i przyrządzić sobie coś do kanapek.

Tak więc powstała pieczona łopatka do kanapek.

Co potrzebujemy

  • Około 1 kg mięsa łopatki wieprzowej w siatce wędliniarskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, papryka, czerwona czubrica

Jak to robimy:

Mięso układamy w misce i nacieramy czosnkiem.

Nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz posypujemy czubricą.

Odstawiamy na całą noc do lodówki, tak, aby nasze mięso zamarynowało się w przyprawach. Po wyjęciu z lodówki, pieczemy w garnku, przez około godzinę na kilogram mięsa. Po upieczeniu zdejmujemy siatkę wędliniarską.

Podajemy na ciepło z ziemniakami lub jako wędlinę do kanapek.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje

 



Przeczytaj inne:
Dzień 3. Działo się na Rusińskim Wierchu

Dzień 3 był równie intensywny co wcześniej, choć kroków było odrobinę mniej, ale nie mniej niż 10 000. Zaczęło się,...

” Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zaparzanie mąki.

Poznaliśmy już wiele składników chleba. Dziś krótki wpis o ciekawym elemencie wypieku. Zapraszam do lektury. 

Zamknij