Majonez Kielecki, ale czy tylko to produkuje WSP Społem?

Majonez Kielecki, ale czy tylko to produkuje WSP Społem?

Kiedyś na swoim prywatnym profilu na Facebooku zapytałem jaki moi znajomi lubią majonez. Praktycznie jednym chórem wszyscy wskazali na mój ulubiony Majonez Kielecki. Idąc za ciosem postanowiłem coś więcej się dowiedzieć na temat producenta Kieleckiego przysmaku, który towarzyszy mi od dzieciństwa. Tak o to powstała pierwsza recenzja konsumencka na DJ Gotuje. Postanowiłem przetestować Majonez i inne produkty WSP Społem.

Zapraszam do lektury…

Od słowa do słowa, tak jak wspomniałem na wstępie, postanowiłem zrobić nową kategorię recenzji produktów oraz urządzeń, które przydadzą się w kuchni. No to ruszamy.

Nie będę zanudzał Was drodzy czytelnicy historią firmy, bo nie o tym jest ten wpis. Tutaj znajdziecie info o historii firmy WSP Społem, polecam, bo jest bardzo ciekawa. Udało mi się zakupić kilka produktów:

IMG_1292m

 

Majonez pewnie wszyscy znają –  ja go po prostu uwielbiam. Mogę się nim zajadać i nigdy mi się chyba nie znudzi. Zakupiłem z ciekawości wersję z Omega 3. Powiem, że spodziewałem się, że dodatek kwasu Omega 3 popsuje, niestety tutaj się zawiodłem. Mój ulubiony ostry smak tutaj jest łagodniejszy, majonez jest słodszy, ale nie jest zły, jednak ja przyzwyczaiłem się od dziecka do klasycznego Kieleckiego. Do czego nam się przyda Omega 3? Idealny będzie do klasycznej sałatki warzywnej. Ja od dawna stosuję klasyczny, ale Omega 3 też daje radę. Moje ulubione danie to kanapka z majonezem. Jak w lodówce pusto, to zawsze nie  wiem jakim cudem znajdę odrobinę, ale majonez jest też składnikiem niektórych form sushi jak uramaki

IMG_3398m

I tutaj sobie nieźle radzi, ale do sushi polecam właśnie Omega 3 nie będzie nam dominował w tej delikatnej kompozycji smaków. Dość o majonezie, bo mógłbym pisać o nim tak długo, ale nie tylko jego testowałem. Idziemy dalej.

Kolejnym produktem był Ketchup Kielecki śliwkowy. Tak, tak, ketchup o smaku wędzonej śliwki. Jak tylko go ujrzałem, powiedziałem sobie, że muszę spróbować tego cuda. Ten smak jest niesamowity. Najpierw zacząłem jeść go ze Snackiem Przysmak Świętokrzyski. Idealne połączenie. Skoro wspomniałem już o Snacku to może jego opiszę wcześniej i wrócimy do ketchupu.

WSP Społem prdukty

Przyznam się wam że podchodziłem do tego jak pies do jeża. Choć lubię od czasu do czasu kupić sobie takie prażynki krewetkowe, to do produktu WSP Społem nie bardzo podchodziłem, jakiś mi się wydawał nijaki, cholera wie co to jest, ale postanowiłem zaryzykować. Kupiłem i usmażyłem.

IMG_3374m

 

Nieco mi nie podchodziły na początku, wydawały się bez wyrazu, ale jak już wspomniałem zamoczyłem w ketchupie i bingo oba smaki się idealnie uzupełniły. Poczytałem kilka wpisów na ich temat i dotarło do mnie że trzeba je sobie doprawić. I tak najpierw posoliłem i było smacznie, potem dodałem mieszanek przypraw i było jeszcze smaczniej tak więc te chrupki można sobie zrobić na różne sposoby.

IMG_3379m

 

Dodamy ketchup i nie musimy nic więcej. Idealne połączenie na imprezę ze znajomymi, jeśli chcemy ich czymś nowym zaskoczyć. Gwarantuję, że docenią to zestawienie. Jako że nie zawsze się zdjęcia udają to przepraszam za poniższe 20140713_210114m

 

Nie zawsze udaje się zrobić idealne zdjęcie, to powyższe zrobiłem tabletem Sony Xperia Z2, ale wróćmy do tematu. Śliwkowy posmak ketchupu idealnie nadaje się na potrawy grillowe, choć ja nie stosowałem go w marynacie, to idealnie uzupełniał smak mięsa z grilla. Podkreślał on dym, który podczas grillowania podwędza potrawę. Bardzo mi smakowało takie połączenie. Skoro jesteśmy przy grillowaniu, to myślę, że ketchup Kielecki o smaku śliwkowym wraz z odpowiednimi składnikami będzie idealnym uzupełnieniem marynaty. Skoro doszliśmy do marynat, to ja często do mięs na grilla stosuje także musztardę jako składnik marynaty i tutaj pojawia się Musztarda Kielecka delikatesowa, sarepska i inne. Siedząc na facebooku wyświetlił mi się ten wpis z fan page’a Kieleckiego.

Post użytkownika Majonez Kielecki.

Nie byłbym sobą gdybym nie spróbował tego przepisu i nie zrobił po swojemu, poniżej kadr z przygotowywanego przepisu.

IMG_1326m

I znów kolejny produkt WSP Społem, który przyciąga smakiem. Musztarda delikatesowa jest delikatna i nie atakuje naszych kubków smakowych nachalnie. Uzupełnia smak potraw. Jak dla mnie idealnie nadaje się jako składnik do przepisów. Można także klasycznie w hot dogu czy z parówkami, posmarować wędliny. Skoro wspomniałem o wędlinach, to pora na ostatni produkt, jaki mi się udało zdobyć, czyli chrzan Luksusowy.

Jako miłośnik kuchni japońskiej jestem zakochany w wasabi. Uwielbiam ten ostry odświeżający smak, przeczyszcza zatoki. Takim chrzanem jest Wasabi, kiedyś był Polonaise ale się popsuł, długo szukałem zamiennika i znalazłem.

IMG_3353m Cudowna moc i wyrazisty smak chrzanu, fakt nie jest to jak sam sobie utrę na święta wielkanocne, ale jest bardzo smaczny. Idealnie nadaje się do jajek czy wędlin.

IMG_3358m

O tym jak bardzo mi posmakował chrzan może świadczyć to poniższe zdjęcie

IMG_3413m

Brakło mi w domu Wasabi więc użyłem Chrzanu Kieleckiego, wiem niektórzy moi znajomi mi nie wybaczą tego, ale co zrobić jak człowiek ma wielką ochotę na potrawę, a w portfelu pająki sieć tkają, a lodówka pusta.

Możecie mi zarzucić, że ten tekst jest jedną wielka reklamą WSP Społem, ale nie jest. Jestem bardzo zaskoczony tym co przyniósł ten test. Okazało się, że mam zamiennik mojej ukochanej musztardy słowackiej Horcicy Kremskiej, majonez od lat był i jest moim numerem jeden a w ketchupie się zakochałem. Choć mogę mieć “ale” do Majonezu z Omega 3 to jest to nadal Majonez Kielecki, choć dla mnie nie co za łagodny. Chrzan jest wyrazisty i smaczny. Snacki mogły by być smakowe, ale jak się je odpowiednio doprawi, to są bardzo smaczne. Ogólnie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła firma WSP Społem. Co ciekawe, to jest nadal polska firma z tradycjami. Jako producent majonezu dzielnie walczy z globalnymi koncernami i jest na drugim miejscu w tym segmencie. Bardzo mnie cieszy, że nie tylko na majonezie poprzestali i rozwijają swoją linię produktową. Jest smacznie, gorąco polecam, nie zawiedziecie się.

Pozdrawiam

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Bento Box Yaki- tori z EDO Sushi oraz coś co możecie zamówić sashimi w nietypowy sposób podane jako

Bento Box Yaki- tori z EDO Sushi oraz coś co możecie zamówić sashimi w nietypowy sposób podane jako maki

Padło sakramnetalne pytanie na moim facebookowym fun pageu na temat czym rózni sie Kwaśnica od Kapuśniaka

A więc już tłumaczę podstawową różnica jest sama postać zupy Kwaśnica Zupa jest klarowna W zupie są tylko ziemniaki i...

Zamknij