ORZECH WŁOSKI-WIELKIE ZIOŁO cz.IV.Dżem

Dżem z zielonych orzechów:

1 kg.orzechów zielonych (orzechy powinny być miękkie w środku,jeszcze bez śladów zdrewniałości),1 kg.cukru,1 laska wanilii,cynamon ok 6 cm.kory,5 różyczek goździka,250 ml wody(1 szkl.). Oczywiście można zrobić z 1|2 kg.orzechów wtedy należy wszystko podzielić przez pół.Zachęcam też do nie przesładzania i używania mniejszej ilości cukru np. na 1 kg. surowca dać 700 g.cukru.

Orzechy nakłuć widelcem i zalać wodą,odstawić na 1 dobę,w tym czasie trzykrotnie zmienić wodę.Po upływie jednej doby wyjąć orzechy i wrzucić do porcji wrzącej wody i gotować do miękkości.Trwa to zazwyczaj kilkanaście minut.Wyjąć miękkie orzechy  łyżką cedzakową i przełożyć do gorącego syropu przygotowanego z cukru i wody oraz przypraw (laska wanilii ma być rozcięta a jej zawartość wyskrobana końcem noża,wyrzuca się laskę po gotowaniu z garnka). Orzechy gotować w syropie 15 min.Pozostawić do ostudzenia i ponownie gotować.Powtórzyć czynności trzy krotnie.Gorące wkładamy do słoiczków i sterylizujemy 20 min.Można przed włożeniem przetrzeć przez sito,dżem będzie gładki ale wtedy sporo surowca odchodzi na śmieci.

więcej na Pyskówka o Jedzeniu 



Przeczytaj inne:
Rolmopsy – koreczki śledziowe

Powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas wielkiej radości i zabawy oraz jedzenia smakołyków.  W moim domu tradycyjną potrawą wigilijną jest zupa...

Jeszcze chwile cierpliwości

Opracowuje dla was przepis na przepyszne gołąbki. Tak więc wkrótce nowe info z przepisem i zdjęciami ale najpierw musze coś...

Zamknij