Pierś kurczaka na ostro w słodkiej glazurze

Pierś kurczaka na ostro w słodkiej glazurze

Kupiłem sobie pierś z kurczaka i długo zastanawiałem się, co z niej zrobić. Otworzyłem lodówkę i myślę. W moje oczy wpadł mały słoiczek z czarną, gęstą substancją i jakimiś krzaczkami zamiast liter. Przypomniałem sobie o nim i tak powstało przepyszne danie.

Jesteście ciekawi co to za substancja? Zapraszam dalej…

Owa czarna substancja to sos teriyaki. Jest to słodki sos na bazie sosu sojowego, słodkiego wina ryżowego mirin i cukru lub miodu. Więcej informacji tutaj: Teriyaki. Ja zakochałem się w gotowaniu z użyciem tej właśnie marynaty. Zawsze mam u siebie w domu jej odrobinę. Jak się okazało, w lodówce prawie się przeterminował słoiczek tej o to marynaty:

sos-teriyaki-200g-ahg_5021

 

Nie wiem, ale jak się uda, to pewnie sam sobie w najbliższym czasie zrobię sos teriyaki, ale jak nie, to ten ze zdjęcia jest moją ulubioną marynatą.

No to teraz co nam będzie potrzebne:

  • 100g Marynaty Teriyaki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżeczki Eros Pista
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Żółta fasolka szparagowa
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/3 korzenia selera
  • Oliwa z oliwek do smażenia

 

Jak to zrobić?

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski i odstawiamy do miseczki. Polewamy mniej więcej połową przygotowanej marynaty, dodajemy eros pista, czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Jak już nasz kurczak przejdzie marynatą przygotowujemy się do smażenia.

IMG_57931

 

Zanim zaczniemy smażyć gotujemy sobie fasolkę szparagową, ja użyłem mrożonki (sezon na świeżą fasolkę się skończył.) Fasolka musi się pogotować, więc dobrze jest ją wstawić jako pierwszą. Po wstawieniu fasolki kroimy marchewkę i seler w paski. Ja z pośpiechu (głód był górą ) pokroiłem w talarki marchewkę i selera w drobna kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw warzywa.

IMG_57961

 

Po krótkiej chwili dodajemy mięso.

IMG_57991

 

Na koniec, jak już nasza potrawa będzie prawie gotowa do podania, polewamy wszystko czystą marynatą teriyaki. Zmniejszamy ogień pod patelnią i czekamy aż odparuje większość marynaty, a to co pozostanie “zglazuruje” nam składniki.

Na talerzu pierwsze układamy fasolkę szparagową, a na niej układamy naszego kurczaka z warzywami.

IMG_58051

 

Nasza potrawa jest gotowa.

IMG_58031

 

Z początkiem 2014 roku postaram się zrobić własną wersję marynaty. Jeśli mi wyjdzie niezwłocznie się z Wami drodzy czytelnicy podzielę przepisem.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
a w między czasie …

Marynuje sie już karp na święta puszcza soki i potem do zamrażarki idzie a więc do marynaty będzie nam potrzebne...

Bardzo ciekawy artykuł o tym jak można ugotować coś z pozostałości które nam zostały z wcześniejszego gotowaniaPolecamPozdrawiam i SmacznegoDJ Gotuje

Polecam ciekawy artykuł w Newsweek-u na jego stronie o kuchni kryzysowej

Zamknij