Rosół na orientalny sposób mojego autorstwa

Rosół na orientalny sposób mojego autorstwa

Jako że ostatnim czasem testowałem orientalną kuchnię, postanowiłem, że zrobię sobie zupę seczuańską czyli ostro-kwaśną. Zrobiłem szybki przegląd tego, co mam w swoich schowkach pochowane i okazało się, że trzeba iść do sklepu. Niestety nie dostałem tego, co mi było potrzebne, więc wymyśliłem sobie swoją zupę.

Ostro-kwaśny rosołek a la DJ Gotuje Fusion Style.

Podaję przepis…

Co nam będzie potrzebne:

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • Połowa główki kapusty pekińskiej
  • Pół paczki makaronu ryżowego
  • 5 grzybów suszonych shitake
  • Pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 kostki bulionowe
  • Łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu ryżówego
  • 2 łyżki dashi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz/ papryka chili

Jak to robimy:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w paski. Grzyby shitake namaczamy dzień wcześniej w wodzie i kroimy w paski. Wrzucamy to do garnka.

IMG_8161

 

Zalewamy wodą i zaczynamy gotować.

IMG_8164

 

Grubo kroimy cebulę wraz ze szczypiorem oraz szatkujemy dolną połowę kapusty pekińskiej. Wrzucamy na patelnię.

IMG_8162

 

Przesmażamy dodając sosu sojowego.

IMG_8165

 

Na koniec łączymy to wszystko w garnku i gotujemy. Dodajemy ocet, aby rosół zrobił się nam lekko kwaśny. Namaczamy makaron ryżowy i dodajemy do zupy.

IMG_8166

 

Gotową zupę podajemy jak lubimy.

IMG_8173 IMG_8167

 

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

 



Przeczytaj inne:
“Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba

W naszej wędrówce w poszukiwaniu idealnego chleba poznaliśmy co to drożdże, z jakich zbóż powstaje, jakie  są mąki, co to...

Sajgonki po mojemu :)

Kilka dni temu odnalazłem w szafce papier ryżowy, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Miały byc pierogi z kapustą i...

Zamknij