Sajgonki po mojemu :)

Kilka dni temu odnalazłem w szafce papier ryżowy, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Miały byc pierogi z kapustą i grzybami, ale jak już jest papier to zrobiłem sobie sajgonki.

Potrzebujemy:

  • 1/2 kilograma kapusty kiszonej
  • Papier ryżówy
  • 300g grzybów shitake (klasyczne sajgonki są z grzybami mun)
  • 1 duża cebula
  • Przyprawy (curry, pieprz japoński shicimi togarashi i sansyo)
  • 1l oleju
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka angielskiego ziela
  • Paczka makaronu ryżowego

Jak to robimy:

Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy dodając ziele angielskie, bulion oraz liście laurowe. Po ugotowaniu odcedzamy i wyciskamy jak najwięcej płynu z kapusty. Używamy do tego sitka, szmatki. Usuwamy z kapusty ziele angielskie i liście laurowe. Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy je. Grzyby gotujemy i siekamy je. Po przygotowaniu wszystkich składników mieszamy je, dodajemy dla smaku soli i pieprzu.

Grzyby shitake moczymy całą noc w wodzie i odcedzamy je. Gotujemy z cukrem i sosem sojowym. Ja z powodu braku sosu sojowego użyłem sosu worchestershire i cukru.

Grzyby siekamy w rozdrabniaczu.

Przesmażamy cebulę.

Łączymy w całości i przesmażamy.

Powstaje nam farsz.

Przygotowujemy papier ryżowy.

Namaczamy płat papieru ryżowego.

Nakładamy na środek farszu i zawijamy w cienką rolkę.

Smażymy w głębokim tłuszczu. Do tych sajgonek można dodać do farszu mięso mielone lub posiekane paluszki krabowe. U mnie zabrakło makaronu ryżowego, który tez jest składnikiem sajgonek. Mimo wszystko były bardzo smaczne.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Rolady wołowe (przy okazji świąt i przepisu na barszcz czerwony…)

...przypomniałem sobie o moich ukochanych roladach wołowych, pochodzących ze Śląska. Wielokrotnie raczono mnie roladami i jakoś nikt specjalnie się nie...

Jeść albo nie jeść oto jest pytanie Eat or not eat this the question Tylko jak odpowiedzieć na to py

Jeść albo nie jeść oto jest pytanie Eat or not eat this the question Tylko jak odpowiedzieć na to pytanie...

Zamknij