Sernik, serniczek, serdniczek :):)

Bardzo lubię wyroby na bazie nabiału, ryb, czyli ogólnie mówiąc zdrowe jedzenie pełne wartościowych składników odżywczych, ale nie był bym sobą jakbym powiedział że nie lubię słodkich rzeczy.

Z jednych takich słodkości, które uwielbiam są serniki wszelakiego rodzaju. Lubie sernik na bez pieczenia, na kruchym cieście, po wiedeńsku, sernik mazurek itp

Ja dziś się podzielę z Wami przepisem na sernik ala Mazurek.

Co nam będzie potrzebne

  • 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane
  • 1 kg sera białego (słodki,tłusty,półtłusty)
  • 20 dkg masła – sklarować
  • 30 dkg cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki “Majzeny”
  • rodzynki sparzone
  • ekstrakt wanilii
  • aromat śmietankowy

A teraz jak to zrobimy 🙂

Ugotowane ziemniaki i ser mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mielenia,

dodajemy żółtka,wanilię i cukier.

ucieramy na gładką masę. Ubijamy białka na sztywno

i dodajemy je do naszej masy

dodajemy mąkę i rodzynki, delikatnie mieszając.

Wlewamy na posmarowaną masłem i bułka formę -> tortownicę

Przykrywamy folią aby nasz sernik nie wysechł za bardzo i nie był za suchy

Wkładamy do piekarnika i na spód wkładamy naczynie z lodem aby stworzyć wilgotne środowisko pieczenia

Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozwalamy mu ostygnąć

A więc połowa sukcesu sernik gotowy no to robimy teraz krem cytrynowy aby ozdobić nasz serniczek

co potrzeba do kremu

  • 3 cytryny
  • 3 jaja – sparzyć
  • 100g cukru pudru
  • 100g zmrożonego masła

Jak robimy krem ???

Parzymy cytryny dokładnie szorując. Wysuszamy i ścieramy skórkę, oraz wyciskamy sok -> sok przecedzamy.Roztrzepujemy  jaja ze szczyptą soku, tartą skórką cytrynową i cukrem.

Zawieszamy miskę z jajami nad parą (woda w garnku wrząca)

i mieszamy rózgą dokładając porcjami masło (zmrożone) mieszamy aż zrobi się jednolita masa.

Ostudzamy i rozsmarowujemy na naszym serniku około 1,5cm warstwę – dość grubo

 i tak doszliśmy do finału 🙂 Smacznego

Wskazówki

  • cały czas mieszamy , nie przyspieszać podgrzewania bo zrobi się jajecznica
  • jeśli jest przegrzanie należy odstawić na chwilę z nad pary

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Dzień 3. Działo się na Rusińskim Wierchu

Dzień 3 był równie intensywny co wcześniej, choć kroków było odrobinę mniej, ale nie mniej niż 10 000. Zaczęło się,...

Trochę materiału sie uzbierało

Ale nie mam ostatnio kiedy sie zając obróbką mam nadzieje że mi wybaczycie

Zamknij