Skorzonera, czyli wężomord. Bardzo smaczne i niedoceniane warzywo

Skorzonera, czyli wężomord. Bardzo smaczne i niedoceniane warzywo

Między świętami byli u mnie znajomi przywieźli ze sobą swoje przysmaki oraz pęczek skorzonery. To bardzo ciekawie wyglądające warzywo o staropolskiej nazwie wężomord, a także spotkałem się z nazwą, że to polski szparag. Postanowiłem wykorzystać to warzywo i zrobić z nim coś dobrego i tak powstała zupa. Zapraszam po przepis….

Skorzonera to bardzo smaczne warzywo, bogate w sole mineralne i witaminy. Dlaczego nazywane jest wężomordem? Bo w starej medycynie ludowej używano go jako lek na jad żmii.

Co nam będzie potrzebne:

  • pęczek skorzonery
  • 250g kaszy jaglanej
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/4 korzenia selera
  • oliwa z oliwek
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna angielskiego ziela
  • 1/2 gałki muszkatołowej – świeżo startej
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki

Jak to robimy:

WP_20150116_009

 

Zaczynamy od obrania skorzonery. Jak już obierzemy ją i inne warzywa, możemy zaczynać od pokrojenia w kostkę. Teraz płuczemy kaszę jaglaną, aż woda pod nią będzie w miarę przeźroczysta i odstawiamy ją, aby się podgotowała.

WP_20150116_017

Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler i skorzonera) wrzucamy na patelnię i podsmażamy z czosnkiem. Następnie wrzucamy do garnka.

WP_20150116_014

Zalewamy wodą i dodajemy kaszę jaglaną, aby się nam podgotowały. Powstaje w ten sposób bardzo smaczna zupa warzywna.

WP_20150116_021

Bardzo mi posmakowała skorzonera, a zupa bardzo smaczna i pożywna.

WP_20150116_024

Polecam, a w szczególności,gdy ktoś się odchudza lub nie jada mięsa.

WP_20150116_023

Pamiętajcie o jednym, że kasza jaglana jest jak gąbka, wciągnie po pewnym czasie większość wywaru. I co wtedy? Bierzemy resztkę wywaru, odparowujemy go i mamy gotowe danie główne. Ja do reszty, jaka mi została, usmażyłem sobie kurczaka,

WP_20150117_007

Teraz jestem na diecie, ale nie oznacza to, że nie będą się pojawiały przepisy i recenzje lokali. Mam sporo materiału jeszcze sporo do zrobienia i przedstawienia Wam drodzy czytelnicy.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
litości! nie rożno, tylko rożen! i wielkim nietaktem jest pisanie "nie taktem" (w notce o kiełbaskach z niebieskiej Nyski – popraw szybko, bo wstyd). skoro jesteśmy przy gotowaniu, powiem tak: interpunkcja też szwankuje, a przecież w pisaniu jest przyprawą niezbędną, jak w kuchni. nie piszę, żeby się czepiać, ale by pomóc dodać smaku temu blogowi – brak dbałości w piśmie jest jak sypanie glutaminianu do każdej potrawy – trzymając się kulinarnych skojarzeń. pozdrawiam, powodzenia, lj.

poprawione, ale przyznam się że mam problem z ort i interpunkcją dysleksja, ale i tak staram się jak mogę nie...

W poniedziałek byłem znów w EDO Fusion

Mój skromny łakomy brzuszek, poczuł się samotny i głodny. Postanowił mnie zawlec do Krakowa do mojej ulubionej restauracji. EDO Fusion,...

Zamknij