Tempura warzywna a la DJ Gotuje ;)

Tempura warzywna a la DJ Gotuje ;)

Klasyczna tempura wywodzi się z Portugalii. Tempura jest narodową potrawą Japończyków, tak jak nasz schabowy czy mielone. My mamy rosół, Japończycy maja zupę ramen. Kuchnia japońska jest bardzo bogata w wielokulturowe składniki. Przez lata Japończycy przyswajali z całego świata potrawy i udoskonalali je. Taką potrawa jest wspomniana tempura. Klasyczna tempura składa się z pięciu rodzajów warzyw i kliku rodzajów ryb. Ja postanowiłem zrobić sobie tempurę z tego, co mam w lodówce. Jako że mam problemy finansowe i można powiedzieć, że na jedzenie miesięcznie przeznaczam około 150 zł, to mimo to na blogu znajduje się wiele ciekawych potraw.

Co potrzebujemy do naszej tempury:

  • Cebula
  • Marchew
  • Pieczarki
  • Bakłażan
  • Olej
  • Mąka do tempury

Jak to robimy:

Myjemy nasze składniki i obieramy cebulę oraz marchew. Po wykonaniu tych czynności kroimy nasze składniki.

Przygotowujemy ciasto do tempury. Musimy pamiętać, aby mąka była mocno zmrożona. Robimy ciasto za pomocą mąki, wody mineralnej i lodu. Do przygotowanej mąki dolewamy mocno schłodzoną wodę mineralną (mocno gazowaną) oraz lód. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikową.

Obtaczamy warzywa w mące.

Tak wyglądają warzywa przed zamoczeniem w cieście i wrzuceniem do gorącego oleju.

Wrzucamy nasze warzywa obtoczone ciastem do gorącego oleju.

Smażymy nasze warzywa pilnując aby się nie posklejały.

Podajemy gorąca tempurę z solą zmieloną z zieloną herbatą i sosem sojowym.

Polecam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Po przesiadce znów On-Line

Witajcie drodzy czytelnicy po przerwie technicznej Udało sie nam przenieść całą bazę danych na nowy silnik serwisu. Dziękujemy Wam za cierpliwość Jeszcze...

Czas na klasykę – fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to typowe polskie danie, mimo swej mylącej nazwy wskazującej korzenie francuskie. Co ciekawe, nie pochodzi ona z...

Zamknij