Tosty dobre na wszystko…

Tosty dobre na wszystko…

Każdy z nas tak czasem ma. Siedzi sobie spokojnie, a tu nagle ding dong, dzwonek do drzwi, niespodziewani goście. A my Polacy jesteśmy narodem bardzo gościnnym. Mam coś, co pomoże Wam wybrnąć z opałów. Tosty wbrew pozorom potrafią uratować sytuację.

Zapraszam do zapoznania się z moją wariacją tostów…

Jak już wspomniałem naród nasz jest wielce gościnny. Lubimy spotkania z przyjaciółmi, chodzimy po znajomych. Cieszymy się, jeśli mamy gości w domu. Jeszcze nie mamy tak jak na Zachodzie, że spotykają się z dala od domu, gdzieś w pubach, a dom to twierdza nie do zdobycia. Mnie osobiście wiele razy zaskoczyli znajomi z niespodziewana wizytą. Nawet w bardzo chude lata zawsze jestem przygotowany i mam coś na taką okazję. Nie mówię tu o ciastkach czy trunkach, a o zwykłym poczęstunku. Dziś z okazji wizyty dziecka postanowiłem zrobić tosty.

Tosty po mojemu, z moją ulubioną węgierską ostrą pastą paprykową Erso Pista.

IMG_5747

 

Co nam będzie potrzebne:

IMG_5744

 

  • Pieczywo tostowe
  • Wędlina
  • Ser żółty
  • Ogórki kiszone
  • Cebula
  • Eros Pista
  • Oliwa z oliwek

…Oraz toster. w którym będziemy opiekać nasze kanapki.

Jak przyrządzamy :

Rozkładamy pieczywo tostowe. Skrapiamy je oliwą i smarujemy pastą Eros Pista.

IMG_5757

 

Układamy wędlinę.

IMG_5751

 

Po wędlinie układamy krążek cebuli, ogórka i ser. Jak już ułożymy sobie wnętrze tosta, przykrywamy od góry pieczywem tostowym.

IMG_5753

 

Umieszczamy w tosterze i zamykamy go. Czekamy aż nasze tosty się zarumienią, a ser w środku roztopi.

IMG_5760

 

Gotowe tosty podajemy z ketchupem lub majonezem, ewentualnie bez niczego. Przekąska gotowa w około 10 min.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
litości! nie rożno, tylko rożen! i wielkim nietaktem jest pisanie "nie taktem" (w notce o kiełbaskach z niebieskiej Nyski – popraw szybko, bo wstyd). skoro jesteśmy przy gotowaniu, powiem tak: interpunkcja też szwankuje, a przecież w pisaniu jest przyprawą niezbędną, jak w kuchni. nie piszę, żeby się czepiać, ale by pomóc dodać smaku temu blogowi – brak dbałości w piśmie jest jak sypanie glutaminianu do każdej potrawy – trzymając się kulinarnych skojarzeń. pozdrawiam, powodzenia, lj.

poprawione, ale przyznam się że mam problem z ort i interpunkcją dysleksja, ale i tak staram się jak mogę nie...

Herbata TET i przepis na zimowy napój

W połowie listopada przyszła do mnie paczka kurierska, której się nie spodziewałem. Szybko odpakowałem przesyłkę, była tam mała karteczka z...

Zamknij