W ogniu piekielnym gotowana potrawa czyli tradycyjne pieczonki

W ogniu piekielnym gotowana potrawa czyli tradycyjne pieczonki

Jak zdążyliście się zorientować z wpisów na naszych kanałach społecznościowych (Facebook, Twitter) mieliśmy gości. Postanowiłem odkurzyć mój garnek na pieczonki i poczęstować ich potrawą, która towarzyszy mi od najmłodszych lat. Bardzo prosty przepis i smaczny.

zapraszam dalej …

Od prawie samej kołyski na rodzinnych wczasach na RODOS (Rodzinne Ogródki Działkowe Ogrodzone Siatką ;)) u dziadków, stryjków, ale i także wyjazdach często braliśmy ze sobą żeliwny kociołek. a w nim sam smakołyki zawsze lądowały. Normalnie taki kociołek podwiesza się na trójnogu nad ogniskiem do ogniska wrzucało się ziemniaczki a na patykach piekło kiełbaski. Smaki dzieciństwa zostały mi do dziś. Dziś podtrzymuje domową tradycje i pokazuje swojemu dziecku jak kiedyś ja spędzałem czas w wakacje.

Co nam będzie potrzebne

  • kilka dużych liści kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg cebuli
  • pól kilo kiełbasy
  • pół kilo boczku
  • sól, pieprz,papryka

Jak to przygotowujemy

Nasz kociołek smarujemy tłuszczem ścianki, wykładamy spód liśćmi z kapusty. Jaku już wyścielimy kapustą dno kociołka układamy warstwami grubo pokrojonymi plastrami ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy posypując co jakiś czas przyprawami i oddzielając od ścianek liśćmi z kapusty. upychamy go i zakładamy pokrywkę. Ja mam w swoim specjalny pałąk, którym dokręcamy pokrywkę do kociołka. Tak przygotowany stawiamy nad ogniskiem

IMG_3421

 

Pieczemy na ogniu około 40 min do godziny w zależności od ogniska i wielkości kociołka zdejmujemy go z ognia uważając aby się nie poparzyć.

IMG_3434

 

Jak widać na zdjęciach mój mały kociołek ma 36 lat i jest po przejściach, ale dalej wiernie służy w mojej rodzinie z dziada pradziada. Po zdjęciu pokrywki ukazuje nam się kompozycja zapachów i smaków

IMG_3435

 

Przed podaniem mieszamy w magicznym kociołku

IMG_3440

 

Podajemy na tackach, talerzykach, lub innych naczyniach

IMG_3442

 

Ja swój kociołek robie w grillu jaki posiadam już dawno porzuciłem brykiet i węgiel drzewny palę w nim bukiem, olszyną czasem dodaje jałowca. Dzięki temu że opalam drzewem potrawy z grilla wychodzą o nie powtarzalnym smaku i aromacie.

IMG_3674

 

Zapraszam do eksperymentowania do dzielenia się waszymi komentarzami i przepisami na grilla

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Deser Złote Gruszki “Midasa”

Owoc gruszki jest jednym z tych, którymi mogę się zajadać cały rok. Owoc gruszy doskonale nadaje się do różnych ciast,sałatek...

Niedzielne śniadanie

Smacznego :) Wkrótce powstanie kilka przepisów dla kanapek stay tuned Smacznego dnia Pozdrawiam DJ Gotuje

Zamknij