z cyklu poradnikowego Pieczenie Drobiu

Drób jak każde inne mięso możemy podawac na wiele sposobów:

  1. Gotowany
  2. Smażony
  3. Duszony
  4. Pieczony
  5. itp

Skupmy się na pieczeniu w piekarniku. Najszybciej piecze się kurczak, potem kaczka,indyk i gęś. Jak dobrze wszyscy wiedzą drób można robić z nadzieniem w środku. Wybitnie do tego nadaje się gęś, kaczka,indyk. Indyk jest tradycyjna potrawą świąteczną w Stanach Zjednoczonych ( mam nadzieje że będzie mi dane spróbować ich indyka). Święto to nazywa się świętem dziękczynienia.

a więc zaczniemy od

Kura

  • 1kg – 1,5 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 1h do 1h20min
  • 1,5kg – 2,0 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 1h20min do 1h30min
  • 2kg – 2,3 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 1h 30 min do 2h
  • 2,3kg – 3 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 2h do 2h 30 min

Kaczka

  • 1,5 – 2,5 kg pieczemy w temp 200 stopni Celsjusza przez 1h 30 min do 2h 30min

Indyk

  • 3kg – 3,5 kg pieczemy w temp 170 stopni Celsjusza przez 3h do 3,3h
  • 3,5 kg – 5,5 kg pieczemy w temp 170 stopni Celsjusza przez 3,3h do 4,2h
  • 5,5 kg – 7,5 kg pieczemy w temp 170 stopni Celsjusza przez 4h do 5h

Gęś

  • 3,5 kg – 4,5 kg pieczemy w temp 180 stopni Celsjusza przez 2,2h do 3h
  • 4,5 kg do 5,5 kg pieczemy w temp 180 stopni Celsjusza przez 3h do 3,5h

poniżej wklejam skan mojej prywatnej tabelki

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Tradycyjny obiad na śląsku

Tradycyjny obiad na śląsku

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia Smacznych potraw Wigilijnych Wiele radości Zdrowia oraz wszystkiego

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia Smacznych potraw Wigilijnych Wiele radości Zdrowia oraz wszystkiego co sobie wymarzycie i żeby sie życzenia spełniły...

Zamknij