Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Wczoraj wrzuciłem za dużo makaronu do garnka, miałem ochotę na klasyczny makaron z serem białym. Nie chciałem, aby się zmarnowało, więc zrobiłem przegląd lodówki i tak powstał pomysł na zapiekankę. Brakujące składniki dokupiłem.

Zapraszam po przepis na zapiekankę …

Tak jak wspominałem już wielokrotnie, nie lubię jak się marnuje jedzenie, więc staram się wykorzystywać wszystko co jest pod ręką. Kuchnia jest niczym studio muzyczne dla zespołów, jest jak płótno dla malarza, gotowanie można zaliczyć do sztuki.

Co nam będzie potrzebne:

  • 3/4 paczki makaronu rurki grubego 
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 puszki fasolki szparagowej
  • 150g sera żółtego
  • 200g pieczarek
  • Jedna średnia cebula
  • Pieprz, sól, papryka ostra

Jak przygotowujemy:

Ser żółty trzemy na grube wiórki, pieczarki obieramy i kroimy, cebulę kroimy w duże kostki. Odcedzamy fasolkę i gotujemy makaron.

IMG_8783

 

Jak już przygotujemy sobie nasze produkty zabieramy się za gotowanie. Podsmażamy cebulkę.

IMG_8787

 

Dodajemy pieczarki .

IMG_8788

 

Posypujemy papryką.

IMG_8790

 

Po podsmażeniu odstawiamy, aby lekko przestygło.

IMG_8792

 

Smażymy mięso.

IMG_8804

 

Jak już podsmażymy mięso, zabieramy się za przygotowanie naczynia żaroodpornego, poprzez wysmarowanie masłem ścianek i dna .

IMG_8793

 

Zaczynamy układanie od pierwszej warstwy makaronu.

IMG_8795

 

Po ułożeniu pierwszej warstwy makaronu dodajemy pieczarki z cebulą.

IMG_8797

 

Dodajemy fasolkę szparagową.

IMG_8800

 

Posypujemy serem i przyprawami.

IMG_8802

 

Dodajemy mięso.

IMG_8806

 

i znów układamy kolejną warstwę aż ułożymy wszystko

IMG_8818

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsiusza. Po upieczeniu wyjmujemy…

IMG_8822

 

…i delikatnie mieszamy przed podaniem.

IMG_8824

 

Podajemy i delektujemy się smakiem.

IMG_8828

 

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

 



Przeczytaj inne:
A w sobote znów balety były

Jako że gotowanie i muzyka mogą się łączyć ze sobą w różny sposób np u mnie jako hobby. Lubie gotować...

” Chleba naszego powszedniego….” Gluten.

Poznaliśmy już zboża, a w nich często przewijało się słowo gluten. Zobaczmy, co to jest ten związek, który przyprawia większość...

Zamknij