Żur na maślance

Żur na maślance

Jestem wielkim fanem i ortodoksem jeśli chodzi o wszelkiej maści żury. Sam robię zakwas, jak i czasem kupuję. Jestem bezlitosny jak ktoś mi wrzuci w knajpie pieczarki do żuru. Zapraszam po przepis żuru na maślance…

W niedzielę 6 marca byłem gościem na Zlocie Braci Kucharskiej 2016 pod Nosalem. Poznałem wielu wspaniałych ludzi i wybitnych szefów kuchni. Zapytacie co ja tam robiłem? Człowiek, który siedzi przed monitorem i wiecznie marudzi, znaczy “krytyk kulinarny i blogier” Zaprosił mnie na ten zlot znajomy Piotr z Łodzi, o którym wam więcej napiszę przy najbliższej okazji (robi genialne kiszone śledzie). O samym zlocie także będzie wpis aby nie zdradzać Wam za dużo powiem, że będzie dużo smacznych zdjęć.

No dobra wróćmy do tematu wpisu. Żur na maślance to nie jest mój pomysł zainspirował mnie chef Marcin Socha z 7 Niebo Event & Catering. Wrzucił na swój profil facbookowy takiego posta

Zainspirowany wizyta w Zakopanem skorzystałem z prezentu od Adam Piskorek. Zur na maślance. Zapomniany i rzadko…

Opublikowany przez Marcin Robert Socha na 9 marca 2016

Zainspirowałem się nim i podpytałem. I postanowiłem zrobić samemu. Co nam będzie potrzebne

  • 2 litrowe maślanki
  • pół litra dobrego zakwasu na żur
  • kwaśna śmietana 18%
  • boczek 100g
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 4 jajka
  • pieprz
  • sól

Jak przygotowujemy?

Wlewamy maślankę do garnka

20160309_131231m

I stawiamy na ogień aby się nam zagotowała. Podczas gotowania zrobi się wam coś takiego

20160309_132444m

Spokojnie bez paniki

20160309_132450m

Tak ma być to oddzielił nam się produkt uboczny gotowania czyli biały ser. Kolejnym krokiem jaki musimy zrobić to oddzielić ser od maślanki. W tym celu przecedzamy przez jałową gazę lub wygotowaną ścierkę kuchenną

20160309_133010m

Tak się robi ser, ale my wracamy do żuru. Mamy oddzielony zważony ser od płynu. Butelkę z zakwasem wstrząsamy i przelewamy zawartość do garnka z pozostałością po maślance.

20160309_133347

W między czasie kroimy w kostkę cebulę, oraz boczek przesmażamy i dodajemy do naszego żuru. Dodajemy także przeciśnięty czosnek, majeranek, oraz śmietanę i przyprawiamy wedle swojego smaku.

20160309_134528m

Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że nasza maślanka jest ciepła i dokładnemu mieszaniu dodana śmietana nie zważy się podczas zagotowania. Zahartuje się przed zagotowaniem. Możemy także do gotowania wrzucić skórę z boczku nada ona nam wędzonej nuty smakowej.

Tak przygotowany wywar zagotowujemy

20160309_140957m

Mieszamy stale by nam nie przypalił się.

Podajemy z chlebem, i jajkami

20160309_142123m

Taki żur jest mocno kwaśny, Bardzo sycący i smaczny.

20160309_142315m

Ja osobiście uwielbiam kwaśne zupy więc i żur na moim stole często gości. Zanim zacząłem sam kisić żury i barszcze to używałem żuru z Kochanowa jak mieszkałem w Krakowie był on dostępny w dobrych sklepach z jedzeniem. Ostatnio wiele dobrych rzeczy słyszałem o Żur na zakwasie od Piskorka, który zbiera wiele nagród na różnych targach kulinarnych i nie tylko. Ja dostałem w prezencie na zlocie i od razu postanowiłem go sprawdzić. Więcej o samym żurze od Piskorka napiszę innym razem, bo chciałbym go spróbować także w innych potrawach. Na pewno pojawi się jego recenzja, ale to za jakiś czas. Dziś siedzę i piszę wspominając bogaty smak żuru, który jest już historią, zjadłem go w ekspresowym tempie.

Smacznego i pozdrawiam

Stanisław | DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Poradnik typy mąk i ich zastosowanie

Wpisem tym chcę zapoczątkować poradnik co do czego służy, zacznę od mąki. W przyszłości powstanie ładnie posegregowana strona z jasnymi...

Przedsmak tego co się ukaże dziś na blogu

Przedsmak tego co się ukaże dziś na blogu

Zamknij