Żurek i wszystko jasne!

Żurek i wszystko jasne!

Jest piątek, tygodnia koniec i początek, tak śpiewał Liroy jak mnie RAM nie myli. Czyli idziemy na imprezę, a na imprezie pije się wiele trunków i dobrze bawi, ale co się dzieje dzień po? Zwykle jest już niewesoło 😉 Ja osobiście znam trzy sposoby na syndrom dnia poprzedniego 😉

  1. Nie pić dzień wcześniej
  2. Żurek
  3. Kwaśnica

O kwaśnicy już pisałem, dziś moja ulubiona zupa, czyli żurek.

Co potrzebujemy:

  • Około litra zakwasu żurowego
  • Dwie kostki bulionowe
  • 4 ząbki czosnku
  • Garść majeranku
  • Około 100 g boczku
  • 4 laski kiełbasy białej

Jak to zrobić:

Kroimy boczek w kawałki i wrzucamy do garnka z wodą (około 2 litrów), dokładamy kiełbaski, (na zdjęciu jest jeszcze pieprz japoński Shichimi Togarashi oraz dashi, taka wariacja na temat) wrzucamy bulion i czosnek, dodajemy majeranek.

Stawiamy na piecu i dolewamy zakwas. Gotujemy aż zawrze.

Podajemy z jajkiem, kiełbaską oraz chlebem.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Sushi historia i rodzaje

Japonia jest bardzo fascynującym krajem. Bogatą tradycje kulinarną i dość specyficzne. Dużo w kuchni Japońskiej jest zapożyczone z innych kultur...

WARS – czyli Grecka tragedia na Polskich torach

Po drodze do Warszawy gdzie toczę boje z Bankiem zgłodniałem a że był to listopad to zatęskniłem za czymś co kojarzy się...

Zamknij