Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Golonko + woda + przyprawy + żelatyna = Galaretka

Jak każdy facet tak i DJ Gotuje lubi golonkę, ale co zrobić z wywarem i np mięsem z rosołu który mieliśmy wcześniej ugotowany lub czy jestem wstanie sam zjeść takie wielkie golonko?

W Polsce mamy popularne powiedzenie, często używane na imprezach suto zakrapianych alkoholem, nie jest to godne naśladowania, ale odzwierciedla popularność galaretki mięsnej, bądź rybnej w Polsce.

Co nam będzie potrzeba

  • około 1 kg golonki (przecież nie cała włożymy do galaretki)
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 cebuli przypalonej na gazie lub innym płomieniu
  • 3 – 4 Jajka
  • 3 płaskie łyżki na 5 litrów wywaru żelatyna
  • 3 liście laurowe (duże)
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 buliony
  • 20 g grzybów
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • zieleninę  (por,natka pietruszki,zielony seler,koper zielony)

Jak to robimy

Wrzucamy naszą golonkę do dużego garnka i zalewamy ją około 5 litrami wody, do garnka wrzucamy warzywa(warzywa wrzucamy jak już zmięknie nam golonka) ,bulion liście,ziele angielskie,cebulę, oraz zieleninę którą przewiązujemy nitką aby nam było łatwiej ją usunąć i dodajemy grzyby. Tak przygotowany wywar gotujemy aż golonka zmięknie. Jak już zmięknie nasza golonka dodajemy pieprz młotkowany.

Po ugotowaniu naszej golonki usuwamy z wywaru wszystko. Zieleninę, oraz zioło angielskie i liście laurowe wyrzucamy. Warzywa odkładamy, i mięso osobno , częśc golonki zostanie pochłonięta 😉 a reszta wyląduje w galarecie. Przecedzamy wywar aby pozbyć się drobinek i aby nasz wywar był klarowny.

Przygotowujemy żelatynę

wsypujemy żelatynę do niewielkiego garnka po czym dodajemy do niej zimny,chłodny wywar i rozpuszczamy w nim żelatynę. Tak przygotowaną żelatynę delikatnie podgrzewamy.

UWAGA: nie zagotowujemy żelatyny i pilnujemy aby nam sie nie przypaliła

Tak przygotowana żelatynę

Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do wywaru który wlejemy do przygotowanych naczyń na nasza galaretkę

Warzywa z wywaru segregujemy seler i pietruszkę odkładamy np do sałatki warzywnej z majonezem. Marchew kroimy w talarki. Wcześniej ugotowane jajka kroimy

układamy galaretkę

Zaczynamy od jajek

dodajemy pokrojona marchew

układamy mięso

kolejna warstwa

ja dodałem kurczaka co widać na zdjęciu pozostało mi z rosołu mięsa więc dodałem go do galaretki

zalewamy wywarem

tak zalana galaretkę odstawiamy do chłodnego miejsca aby mogła się zestalić

Tak wygląda gotowa galaretka zanim zestali się

po upływie około 2 – 3 godzin w lodówce nasza galaretka zaczyna być gotowa do spożycia najlepsza jest po upływie 12 godzin w lodówce. Podajemy ją z octem jabłkowym,bio,lub najzdrowiej z cytryną

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Idealna na rozgrzewkę podczas złotej polskiej jesieni

Tak jak w temacie dziś na tapecie zupa która powstała z darów jesieni czyli głównymi składnikami są Kartofle/pyry/ziemniaki, ale nie...

ORZECH WŁOSKI-WIELKIE ZIOŁO cz.III. Nalewki .

Orzechówka-nalewka z zielonych orzechów: 1/2 kg. zielonych orzechów,najlepiej pociętych w rozdrabniaczu lu pokrojonych nożem (dość drobno). 1 l.spirytusu. przyprawy:cynamon ok.3-5 cm.laski,8-10 różyczek...

Zamknij