Kruche ciasto jako podstawa do innych wypieków

Kruche ciasto jako podstawa do innych wypieków

W wolnej chwili między świętami chciałbym się z Wami podzielić moja słodką tajemnicą 😉

Podam Wam przepis na kruche ciastp, które może być bazą pod sernik, makowiec, babeczki z nadzieniem, np. takie jak te:

Lub taki makowiec:

Może najpierw kilka pomocnych ogólnych zasad przy robieniu ciasta:

  1. Używamy mąki ?Wrocławska 500? lub ?Krupczatka 500? -> Można obie mąki wymieszać pół na pół.
  2. Mąkę przesiać!!!
  3. Masło lub margarynę siekamy z mąką nożem, aby jak najmniej dotykać tłuszcz by się nie rozpuszczał. Dobrze jest, gdy masło jest schłodzone lub lepiej, gdy jest zmrożone.
  4. Zagniatamy po dodaniu jaj bardzo szybko.
  5. Przed włożeniem do piekarnika ciasto trzymamy przez 1 godzinę w lodówce.
  6. Można zamrażać!!! gotowe ciasto. Szczelnie zawinięte w folię lub w pudełku nawet na bardzo długo – po rozmrożeniu jest jak świeże.

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 1 kg mąki (Wrocławskiej 500 lub Krupczatki 500) ewentualnie pół na pół
  • Około 300g masła
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Ekstrakt waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, masło skrawamy na na drobne wiórki.

Wsypujemy drobno posiekane masło do mąki dalej siekając. Jak już będzie bardzo drobniutkie dodajemy utarte z cukrem na biało żółtka,dalej siekając po 2-3 minutach dodać śmietanę i wanilię. Po dodaniu ostatnich składników szybko zagnieść. Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę szczelnie zapakowane w folię lub ściereczkę. Po około godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy. Wkładamy do formy. Formę wcześniej smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą lub formę wykładamy papierem do pieczenia.Na wyłożone ciasto nakładamy różne masy w zależności, jakie ciasto chcemy finalnie zrobić, pozostałe ciasto może robić na wierzchu jako ozdoba.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Małe ciasteczka od 8 do 12 minut i pilnujemy, aby nam się nie przypaliły.

Wkrótce przepis na makowiec ze zdjęcia.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Chwilowo komentarze z silnika Facebook zostały przeniesione do pod strony http://djgotuje.pl/Komanta

Chwilowo komentarze z silnika Facebook zostały przeniesione do pod strony http://djgotuje.pl/KomantarzeFB Przepraszamy za utrudnienia. Pracujemy nad poprawa sytuacji aby komentarze...

Jako że wczoraj mnie trzymała chandra postanowilem

Odwiedzić kulinarny raj EDO Fusion dziś Szef Kuchni Tomasz Stanek  polecił mi na zle samopoczucie wyśmienita wietnamska zupę Po oraz...

Zamknij