Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

z cyklu poradnikowego Pieczenie Drobiu

Drób jak każde inne mięso możemy podawac na wiele sposobów:

  1. Gotowany
  2. Smażony
  3. Duszony
  4. Pieczony
  5. itp

Skupmy się na pieczeniu w piekarniku. Najszybciej piecze się kurczak, potem kaczka,indyk i gęś. Jak dobrze wszyscy wiedzą drób można robić z nadzieniem w środku. Wybitnie do tego nadaje się gęś, kaczka,indyk. Indyk jest tradycyjna potrawą świąteczną w Stanach Zjednoczonych ( mam nadzieje że będzie mi dane spróbować ich indyka). Święto to nazywa się świętem dziękczynienia.

a więc zaczniemy od

Kura

  • 1kg – 1,5 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 1h do 1h20min
  • 1,5kg – 2,0 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 1h20min do 1h30min
  • 2kg – 2,3 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 1h 30 min do 2h
  • 2,3kg – 3 kg pieczemy w temp 190 stopni Celsjusza przez 2h do 2h 30 min

Kaczka

  • 1,5 – 2,5 kg pieczemy w temp 200 stopni Celsjusza przez 1h 30 min do 2h 30min

Indyk

  • 3kg – 3,5 kg pieczemy w temp 170 stopni Celsjusza przez 3h do 3,3h
  • 3,5 kg – 5,5 kg pieczemy w temp 170 stopni Celsjusza przez 3,3h do 4,2h
  • 5,5 kg – 7,5 kg pieczemy w temp 170 stopni Celsjusza przez 4h do 5h

Gęś

  • 3,5 kg – 4,5 kg pieczemy w temp 180 stopni Celsjusza przez 2,2h do 3h
  • 4,5 kg do 5,5 kg pieczemy w temp 180 stopni Celsjusza przez 3h do 3,5h

poniżej wklejam skan mojej prywatnej tabelki

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Yetztu – Japońska wizytówka w Poznaniu

YetzTu odkryłem całkowicie przypadkowo. Jako fascynat kuchni japońskiej i burgerów zainteresowała mnie recenzja na zaprzyjaźnionym serwisie Street Food Polska napisana...

Ohh Sushi & Grill Galeria Dominkańska – kolejna sieciówka

Jakieś 3 tygodnie temu byłem na Dolnym Śląsku, jako że ostatnia wizyta w pobliskiej kebabowni na dworcu we Wrocławiu skończyła...

Zamknij