Zupa serowa a la DJGotuje – przepis z restauracji Chicks’n’Champs w Krakowie

Zupa serowa a la DJGotuje – przepis z restauracji Chicks’n’Champs w Krakowie

Podczas pierwszego pobytu w Restauracji Chicks’n’Champs zauroczyła mnie zupa serowa. Z wrodzonym taktem i wdziękiem nie omieszkałem zapytać się o przepis. Dostałem go! Jak to przy moim roztrzepaniu się zdarza, nie zapisałem wszystkiego, więc troszkę improwizowałem.

Zapraszam po przepis….

Tak jak wcześniej zaznaczyłem, urzekła mnie i to bardzo zupa serowa, jaką mi zaserwowano i opisałem ją w recenzji o Chicks’n’Champs. Jej smak spacerował po moich myślach i dojrzewał. Ciągle mi było jej mało i chciałem więcej. Postanowiłem zrobić sobie zupę, ale ciągle coś wyskakiwało . Długo trwało zanim mogłem sobie zrobić tę zupę. Może to pokaże jak bardzo za mną chodził ten przepis, jak napiszę, że codziennie w plecaku miałem go przy sobie. Nadarzyła się okazja, zakupiłem ser oraz resztę składników. Pojawiło się trochę czasu i…

IMG_4332

 

…wziąłem się za gotowanie.

Co nam będzie potrzebne:

  • 150 – 200 gramów sera Gorgonzola
  • 100 gramów sera Lazur
  • 100 gramów sera camembert
  • 4-5 ziemniaków
  • 1l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 cebula średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz do smaku
  • Pieczywo pszenne
  • Kostka masła

Bierzemy się za gotowanie.

Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Wrzucamy do rosołu. Stawiamy nasza bazę na ogień i czekamy aż ziemniaki ugotują się w rosole. Przeciskamy czosnek i cebulę. Przesmażamy ją i dodajemy do naszego wywaru. Jak już w naszym garnku zmiękną ziemniaki dodajemy ser.

IMG_4400

 

Cały czas mieszamy, pozwalając serowi na roztopienie się.

IMG_4402

 

Jak już nasz ser prawie się roztopi dodajemy przyprawy.

IMG_4403

 

Gotujemy około 2 minut i miksujemy. (Najlepszy jest blender, ale jak nie mamy możemy użyć innego urządzenia miksującego.) Podczas miksowania dodajemy pół kostki masła. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję bez grudek.

IMG_4405

 

Zupa jest już gotowa. Zabieramy się za grzanki. Ja użyłem chleba bułkowego z lokalnej piekarni. Pieczywo kroimy w kostki.

IMG_4360

 

Pokrojoną kostkę pieczywa wrzucamy na patelnię i dodajemy pozostałe pół kostki masła, mieszamy i czekamy, aż grzanki się zarumienią.

IMG_4383

 

Jak już mamy wszytko gotowe to podajemy w miseczce zupę, a grzanki osobno. Każdy sobie dosypuje grzanek ile potrzebuje, aby były chrupiące i żeby nam zupa ich nie rozmoczyła.

Gotowa zupka:

IMG_4408

 

🙂

IMG_4409

 

Ja już planuję kolejną porcję, tym razem dodam do wywaru wina. Ciekawe, czy zyska, czy straci potrawa na tym eksperymencie.

IMG_4411

 

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Brzoskwinie w sosie z amarantusa

Amarantus jest uważany za pradawne zboże i towarzyszy człowiekowi od dawna. Dlaczego sie tym zainteresowałem? Pyskówka przeglądała internet i znalazła...

Kartoflanka Fusion, czyli znów zaszalałem w kuchni

Dziś znów zrobiliśmy  w domu kartoflankę, a dokładnie moja mama, która jest specjalistką od tej zupy. Przepis znajduje się tutaj,...

Zamknij