Królik z ryżem i fasolką szparagową

Mięso z królika jest mięsem bardzo chudym, białym oraz o niskiej zawartości tłuszczu. Królicze mięso nie zawiera dużej ilości cholesterolu, ale stanowi źródło kwasu linolenowego(które zwykle znajdujemy w tłustych rybach morskich). Mięso z królika jest również bogate w aminokwasy, witaminy i minerały takie jak:

  • witaminy z grupy B,
  • związki żelaza,
  • związki wapnia,
  • magnez,
  • cynk,
  • miedź.

Dodatkowo aż 90% białka króliczego jest całkowicie przyswajane przez organizm człowieka. Mięso królicze jest idealne dla dzieci, gdyż jest niskotłuszczowe, lekkostrawne, niskoenergetyczne oraz jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Warto także podawać królika dzieciom z uwagi na delikatny smak i zapach. Mięso królicze można podawać w postaci pieczonej, gotowanej lub duszonej. Mięso królicze jest zalecane wszystkim dbającym o swoją sylwetkę i zdrowie.

Jak przyrządzić królika?

Królika można przyrządzić na wiele sposobów i podawać z różnymi dodatkami. Zwykle zaleca się duszenie lub gotowanie mięsa, aby nie doprowadzić do przesuszenia mięsa. Polecane jest także, aby przed gotowaniem mięsa podzielić je na mniejsze części. Do najsmaczniejszej części królika zalicza się comber, który jest kruchy i delikatny. Mięso królika może być miękkie i soczyste dzięki odpowiedniej marynacie. Skład marynaty jest uzależniony od upodobań kucharza. Należy tylko pamiętać, aby dodane składniki nie zdominowały łagodnego smaku królika. Za marynatę może posłużyć odrobina maślanki, tymianek, pieprz i sól.
Chcąc udusić królika warto podzielić go na mniejsze kawałki. Na początek zaleca się, aby je krótko obsmażyć na oleju. Następnie po odłożeniu obsmażonego mięsa do naczynia trzeba dodać pokrojoną drobno cebulę i przyprawy(liść laurowy, ziele angielskie) oraz całość podlać wodą. Na koniec dokłada się podsmażone mięso, które dusimy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu do chwili, kiedy zmięknie. Tak uduszonego królika można podać z kaszą, ziemniakami czy sałatką ze świeżych warzyw.
Mięso z królika można także upiec na folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Pod koniec pieczenia warto wyjąć mięso, aby apetycznie się zarumieniło. Smaku tak pieczonemu mięsu dodadzą dołożone kawałki warzyw(jak czosnek, marchewka, pietruszka i seler). Mięso z królika należy piec około godziny w temperaturze 180-200°C. Królika można także przyrządzić w sosie(np. śmietanowym czy orzechowym). Jednak najczęściej z królika jest przygotowywana potrawka. Potrawka z królika jest daniem zdrowym, aromatycznym, które poleca się dzieciom, osobom starszym jak i alergikom. Smak króliczego mięsa w potrawce należy podbić takimi dodatkami jak tymianek, musztarda z Dijon, tłusta śmietana czy kapelusze suszonych grzybów. Jako dodatek do mięsa króliczego może być fasolka szparagowa, która należy przygotować z innymi warzywami(marchewka, pietruszka, papryka czy cukinia) na rozgrzanej patelni z zeszkloną już cebulką. Warzywa udusić z dodatkiem przypraw(jak chili).