Klimat dawnych lat powraca w nowej odsłonie – Seta Meta Galareta

Klimat dawnych lat powraca w nowej odsłonie – Seta Meta Galareta

Podczas rozmów na popularnym serwisie mikro blogowym Twitter podsunięto mi pomysł abym wybrał się do lokalu rodem z PRL Seta META Galareta. Jest to jak się później okazało siec lokali z tanim alkoholem i przekąskami.

Co mnie w nim spotkało zapraszam do lektury …

Z zasady podchodzę do lokali sieciowych jak pies do jeża, ale zaintrygował mnie opis lokalu więc będąc w Warszawie postanowiłem że podejmę rękawicę i zobaczę co i jak, oraz czym to się je. Jest to szybko rozwijająca się sieć lokali gdzie ludzie czują się swobodnie i to na pierwszy rzut oka wyróżnia je na tle innych placówek gastronomicznych 😉 Klimat przeniesiony żywcem z głębokiego PRL. Odwiedziłem 4 z 5 lokali Byłem w META-ch na Foksal i Mazowieckiej w Warszawie, w Łodzi na Piotrkowskiej oraz w Zakopanym na Krupówkach wszędzie panowała wesoła atmosfera i ten klimat PRL. Lokale oprócz wielkości praktycznie sie nie różnią. Obsługa jest miła szybka i co najważniejsze tworzy klimat. Byłem świadkiem kiedy to obsługa jak bóstwa Hindi dostawali dwie dodatkowe pary rąk każdy ;).

Zaczynamy recenzję

Lokal na Mazowieckiej olbrzymi lokal niech was nie złudzą zdjęcia pustego lokalu bo wieczorami zapełnia sie on po brzegi

IMG_2816 IMG_2820

 

Meta na Mazowieckiej jest miejscem  gdzie w dobrym towarzystwie i ze znajomymi można się napić alkoholu więc nie polecam wycieczek z małoletnimi dziećmi szczególnie po godzinie 20 🙂 Przejdźmy do bogatego menu stworzonego  przez jednego najbardziej renomowanych szefów kuchni w Polsce pana Roberta Sowę. Mnie wpadły w oko 4 pozycje Żurek, Strogonow, Golonka i Tatar.

Zacznijmy od tatara mięso świeże i dodatki dobrane w taki sposób że nie ma się do czego przyczepić szkoda jednak że używa się jajka przepiórczego a nie kurzego choć smak tego pierwszego jest o niebo lepszy .

20121105_150235

 

Do dostajemy wszystkie potrzebne przyprawy które, są zbędne bo sam w sobie jest przyrządzony wyśmienicie. Oliwa, Magi,sól,pieprz są zbędne, ale jak ktoś lubi może sobie doprawić . Ja można powiedzieć po kilku pobytach w Metach uzależniłem się od ich Tatara, jest naprawdę smaczny i daniem szefa kuchni.

Następnie przed moim wrednym pyskiem wylądował strogonow

20121105_144402

 

Świeży smaczny i dobrze przygotowany, jedno mnie zastanowiło zawsze podawany jest nóż, byłem zmęczony i zastanawiałem sie po co? Po co do zupy łyżka i nóż ? drapałem się po głowie chwilę błądząc myślami  dożywotnim zakazie wstępu do Media Markt bo to sklepy nie dla idiotów, az nagle mnie oświeciło przecież do pieczywa jest dodawane masło. Dla mnie osobiście był to szok bo 99% knajp oszczędza na czym może, o maśle można pomarzyć, a tu bingo jak potrzebujesz i lubisz możesz sobie pieczywo posmarować 🙂 kolejny plus dal Sety. Sam strogonow jest wyśmienity mnie osobiście brakowało jednego ogórka i surowej cebuli które drobno pokrojonej. Sam strogonow jest bardzo bogaty w środku nie żałowano mięsa i dodatków. Smak i wygląd przypomina mi, strogonowa mojej Babci i Mamy.

20121105_144408

 

Kolejnym daniem był żurek, jak wiadomo żurek to jedno z moich ulubionych dań i pod tym względem bardzo trudno mnie zaspokoić. Meta znów stanęła na wysokości zadania. Sam żurek jak i strogonow był bardzo treściwy i smaczny najważniejsze nie było w nim pieczarek.!!!! A na poważnie żurek był kwaskowaty tak jak powinien, ja osobiście lubię klarowny żurek ale temu nie można zarzucić . Lubie takie zupy bardzo smaczna polecam

IMG_20121105_165933

 

Na deser była wyśmienita goloneczka podana na kapuście zasmażanej. Sama goloneczka jest podawana bez kości. Golonka mięciutka, rozpływa się w ustach. Bardzo smaczna choć golonkę lubię nie jest to moja ulubiona potrawa. Na jedną ważną cechę Mety muszę zwrócić uwagę, wszystkie przekąski kosztują 9 zł i mimo że porcie nie wydają sie duże sa bardzo treściwe i sycące głód.

Została nam jeszcze jedna Meta.

Meta na Piotrkowskiej

IMG_4880 IMG_4864

Tutaj jak we wszystkich Metach wystrój lokalu jest podobny ale wracamy do jedzenia

Tatar nie zdążyłem zrobić mu zdjęcia bo na jego widok poleciała mi przysłowiowa ślinka i rzuciłem sie na niego z wielka ochotą

IMG_4868

 

Był Wyśmienity

Strogonow

IMG_4871

 

Był smaczny i pożywny jak zawsze w Metach 🙂

IMG_4873

 

Żurek no tu mi się przykro zrobiło mimo że był smaczny ale ktoś chyba przesadził i za bardzo go zagęścił, można było go jeść widelcem 🙂

IMG_4877

 

Treściwy i smaczny ale za gęsty.

Goloneczka

IMG_4879

 

Tutaj nie mam sie czego przyczepić jak zawsze smaczna jedyne że mogła byc większa wtedy nie była by przekąską 🙂

Ogólnie jako człowiek który nie bardzo lubi sieciowe jedzenie bo kojarzy się ono z McDonald-em i innym fast foodami, tutaj rodzaj działalności, klimat, wystrój  oraz jedzenie pozwalają mięć nadzieję, że na Polskim rynku szybkiej gastronomii powstanie więcej tego typu przedsięwzięć. Seta Meta Galareta dynamicznie się rozwija i trzyma wysoki poziom cechuje się niepowtarzalną atmosferą oraz wysoka jakością. Zarządzający całą to siecią pilnują jakości i mam nadzieję że wraz  z rozwojem sieci uda się zachować styl i klimat. Wiem że nie tylko ja jestem zachwycony lokalem, kilku moich znajomych także pochlebnie wypowiada się o Metach. Ciesze się że mogłem prawie cała sieć przetestować. Został mi jeszcze Toruń jak nadarzy się okazja to i tam zawitam. Jeszcze jedno co mnie cieszy nie ograniczają się do samego lokalu, przekąski można zabrać ze sobą, ja np oprócz tatara pokochałem ogórki kiszone  z Sety

0ccb6a8c495411e2882622000a1f985d_7

 

Domowej roboty ogórki smakują lepiej niz babcine, które wspominam z żalem gdyż moja babcia już odeszła z tego świata.

Podsumowując gdziekolwiek się nie udacie drodzy czytelnicy czy to do Zakopanego, Łodzi, Warszawy, Torunia w Setach zjecie za niewielkie pieniądze dobry i pożywny posiłek. Ja osobiście czekam na kolejne lokale z Logo

430632_383920064951453_1556167141_n

 

Bo to logo jest gwarantem dobrego smaku, zabawy i przygody jak za dawnych lat

na koniec jako że wspomnień czar mnie ogarnął za oranżadą z dawnych lat i nie tylko kupię ją z Niebieskiej Nyski pod Halą targową ale i w Setach

IMG_4556

 

Tak więc zgodnie z tym

IMG_4882

 

Zapraszam do Seta Meta Galareta

Pozdrawiam i Polecam

DJ Gotuje

P.S.

Zrobiłem sobie obiad rodem z Misia -> Kasza ze skwarkami i ogórkiem kiszonym (swoim niestety nie z Mety 🙁 ) i maślanką

IMG_20130219_140840



Przeczytaj inne:
Jak przygotować doskonałe sushi

Najbardziej znaną potrawą z kuchni japońskiej jest sushi. Potrawa ta jest bogata w smak, a głównymi składnikami są ryż i...

Jak zrobić Barszcz czerwony będzie jutro dziś przedsmak w postaci foto

Jak zrobić Barszcz czerwony będzie jutro dziś przedsmak w postaci foto

Zamknij