Jak przygotować doskonałe sushi

Jak przygotować doskonałe sushi

Najbardziej znaną potrawą z kuchni japońskiej jest sushi. Potrawa ta jest bogata w smak, a głównymi składnikami są ryż i ryba. Niniejszym wpisem chcę pokazać Wam drodzy czytelnicy jak przyrządzić jedną z moich ulubionych potraw.

Zapraszam do lektury.

Japonia to państwo leżące na wyspach. Kraj o bogatej tradycji i kulturze, fascynujący i pociągający. Japonia ma wspaniałe potrawy, z których najbardziej znane są sushi, ramen, tempura, miso. Potrawy te zagościły już jakiś czas temu w kraju nad Wisłą. Sam jestem wielkim ich fanem. Z wymienionych potraw dziś zajmę się sushi. W tym wpisie poznacie odrobinę historii oraz jak samemu w domu zrobić sobie tę przepyszną potrawę. Zacznijmy od tego jak powstało sushi.

Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą z VI w. z Chin. W Japonii pierwsze wzmianki o sushi pojawiają się w VII w., kiedy to przepisy zostały sprowadzone. Sushi jest potrawą o ponad 1000letniej historii. Tak naprawdę potrawa ta była w swojej początkowej fazie formą przechowywania ryb. Dopiero z biegiem czasu zrobiono z niej przysmak, którym delektujemy się do tej pory. Jak przechowywano ryby w tamtym okresie? Ryby najpierw solono, wkładano do dębowych beczek przekładając świeżo ugotowanym ryżem i obciążając kamieniami, które po kliku tygodniach zamieniano na lżejsze. Tak zakonserwowane ryby utrzymywały przez długi czas swoją świeżość. Początkowo ryż był usuwany i wyrzucany, ale biedni i pragmatyczni Japończycy w pewnym momencie postanowili także spróbować odrzucany ryż. Ryż podczas leżakowania przechodził proces fermentacji i stał się kwaśny. Stąd dziś zakwasza się ryż, który przygotowujemy do podania w sushi. Największy rozkwit sushi w Japonii jest datowany na epokę EDO (dawna nazwa Tokio, a w Polsce nazwa jednego z najlepszych lokali z sushi EDO Sushi Bar). Więcej o rodzajach sushi i rodzajach przeczytacie w innym moim wpisie tutaj: Historia i rodzaje sushi.

Przejdźmy do tego co nam będzie potrzebne do zrobienia sushi:

  • Ryż
  • Ryba (najczęściej łosoś, maślana, tuńczyk, ale także inne ryby jak pstrąg, halibut i inne, jest też odmiana mięsna z polędwicy wołowej)
  • Sos Tezu (sos którym zakwaszamy ryż i nadajemy mu charakterystycznego lekko kwaśnego smaku. Sos ten jest na bazie octu ryżowego z dodatkiem soli i cukru)
  • Glony Nori
  • Majonez
  • Dodatki (sałata, tamago, surimi czyli paluszki krabowe, kampyo, oshinko, shitake, itd.)
  • Wasabi, sezam, sos sojowy
  • Matka bambusowa do zwijania rolek maków

Jak to robimy:

Zanim zaczniemy do robienia sushi polecam obejrzeć film dokumentalny Jiro Śni o Sushi

Zaczynamy od ryżu. Odmierzamy sobie potrzebną ilość ryżu. (nNie piszę tutaj o ilościach bo każdy wie, ile będzie mu potrzebne) Odmierzony ryż wrzucamy do garnka.

IMG_3333m

Płuczemy ryż…

IMG_3336m

 

…aż woda będzie przeźroczysta.

IMG_3342m

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu lub, jeśli jesteśmy nałogowymi sushiżercami, polecam kupić sobie warnik do ryżu .

Po ugotowaniu ryżu przekładamy go do miski i mieszamy z tezu (zdjęć brak, nie wyszły mi). Taki ryż odstawiamy co jakiś czas mieszając, aby ostygł do temperatury otoczenia.

Przygotowujemy rybę.

IMG_3864m

 

Dziś pokażemy jak się robi maki czyli najpopularniejsza odmiana sushi. Do zrobienia maków używamy kawałków ryby, z której nie wykroimy tane ( czyli plastra ryby do nigiri), ja na to mówię złom rybny :).  Można także użyć  go do zrobienia, np. tatara z łososia.

Zaczynamy od przygotowania sobie składników.

IMG_3874m

Składniki te będziemy sobie układać w naszych rolkach. Zaczynamy od położenia na matce bambusowej płatu sprasowanego glona nori. i zaczynamy od nałożenia ryżu jak na zdjęciu

 

IMG_3878m

 

Po nałożeniu ryżu, smarujemy cienką warstwą wasabi i majonezem.

IMG_3879m

Posypujemy prażonym sezamem.

IMG_3880m

Kładziemy omlet tamago.

IMG_3881m

Układamy ogórka.

IMG_3882m

I tak układamy dodatki do pięciu składników i zaczynamy zawijać.

IMG_3886m

 

Zwijamy jak najciaśniej aby zakładka na nori bez ryżu zwinęła się i skleiła naszą rolkę

IMG_3887m

Po zwinięciu naszą rolkę tniemy na 12 części.

IMG_3892m

Aotowa do podania wygląda tak:

IMG_3894m

 

I tak właśnie robi się futomaki, w podobny sposób robi się hosomaki, tylko że z połowy glona nori oraz kroimy na 6 kawałków.

Teraz pokażę jak się robi uramaki czyli odwrócone maki.

Zaczynamy od położenia płatu glona nori i nakładamy na niego ryż

IMG_3896m

 

W przypadku uramaków nie zostawiamy zakładki. Jak już mam ułożony ryż, posypujemy go sezamem.

IMG_3897m

 

Odwracamy i smarujemy cienką warstewką wasabi i majonezu.

IMG_3901m

 

układamy składniki i zawijamy

IMG_3903m

 

Tutaj cała trudność polega na tym, że musimy zawinąć tak, aby ryż nam skleił rolkę.

IMG_3904m

Rolkę tak samo jak futomaki kroimy w cienkie kawałki (12 sztuk).

IMG_3918m

 

Tak przygotowane i pokrojone sushi podajemy z wasabi i marynowanym imbirem.

IMG_3923m

Podajemy oczywiście z pałeczkami, na zdjęciu są widelce, gdyż pałeczek brakło w domu.

Przy okazji przypominam wpis Jak należy spożywać sushi 

Tutaj ślę specjalne podziękowania dla Tomasza Stanka Chefa Kuchni w EDO Sushi Bar, a prywatnie mojego dobrego znajomego, który mnie wiele nauczył o kuchni japońskiej. Człowieka legendy w małopolskim świecie sushi masterów. Na co dzień spotkacie go w Krakowie na Bożego Ciała 3. Polecam zamówić u niego sushi i dac mu wolną rękę, a nie będziecie chcieli opuścić lokalu.

W następnym odcinku poradnika postaram się wam pokazać, jak się robi tempurę.

Pozdrawiam Was serdecznie i smacznego

DJ Gotuje

P.S. Jak macie pytania nie wahajcie się,  postaram się Wam odpowiedzieć.

P.S. II. Pamiętajcie że jestem obecny na Facebooku, Twitterze, Google+ po prawej stronie u góry znajdziecie odpowiednie linki

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.



Przeczytaj inne:
Today Mushroom Soup and Łazanki ;)

Dziś na obiad grzybowa z makaronem a na drugie danie łazanki coś czuje że sie święta zbliżają

Niedzielne śniadanie

Smacznego :) Wkrótce powstanie kilka przepisów dla kanapek stay tuned Smacznego dnia Pozdrawiam DJ Gotuje

Zamknij