Modra kapusta(w gwarze śląskiej modro kapusta) to jeden z przysmaków w kuchni śląskiej, który jest uwielbiany i serwowany przy każdej ważnej okazji(jak święta czy rodzinne uroczystości). Ten dodatek jest serwowany w szczególności do popularnej na Śląsku rolady i klusek śląskich, ale także do pieczonej kaczki lub gęsi czy schabowego. Podstawowy przepis zakłada, że należy przygotować następujące składniki: główkę czerwonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, cebulę oraz przyprawy(liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i ocet winny). Warto zauważyć, że Ministerstwo Rolnictwa dokonało wpisu tej potrawy do listy tradycyjnych produktów regionalnych.
Jak przygotować modrą kapustę do obiadu?
Najpierw należy obrać z liści zewnętrznych główkę czerwonej kapusty, a następnie umyć i poszatkować, to, co pozostało. Poszatkowaną kapustę trzeba zalać trzema szklankami osolonej wody i gotować z zielem i liściem laurowym, aż kapusta będzie półmiękka. Teraz należy ją odcedzić i dodać kolejno ocet(łyżeczkę lub więcej według własnego smaku), pokrojoną surową cebulę oraz wcześniej pokrojony i podsmażony boczek. Na koniec należy dodać pieprze, sól i ocet, po czym dobrze wymieszać. Ostatecznie jeszcze raz całość podgrzewamy i modra kapusta do obiadu jest gotowa.
Modra kapusta jest również potrawą regionalną w Wielkopolsce. Jednakże jest ona tam przygotowywana w inny sposób. W Wielkopolsce boczek jest zastępowany jabłkiem, dodawane są rodzynki oraz goździki. Tak przygotowana modra kapusta jest podawana m.in. do kaczki z jabłkami.
Jednak przepisów na modrą kapustę jest wiele, gdyż można ją podawać na ciepło, na zimno, na słodko i ukiszoną. Dodatki łączone z kapustą mają na celu wydobycie jej charakterystycznego, głębokiego smaku.
Co zawiera w sobie czerwona kapusta?
Czerwona kapusta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Modra kapusta zawdzięcza swój kolor antocyjanom mającym właściwości przeciwutleniające oraz chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Ten rodzaj kapusty jest doskonałym źródłem takich minerałów jak:
- wapń,
- potas,
- siarka,
- sód,
- magnez,
- fosfor,
- cynk,
- żelazo,
- miedź,
- selen,
- mangan
- fluor.
Przyjmuje się, że czerwona kapusta zawiera więcej witaminy A i C niż kapusta biała. W czerwonej kapuście znajdziemy także witaminy z grupy B:
- B1 (tiaminę),
- B2 (ryboflawinę),
- B3,
- B4 (cholinę),
- B5 (kwas pantotenowy),
- B6,
- B12.
Dodatkowo czerwona kapusta dzięki swoim właściwościom pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ma również pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Przygotowanie czerwonej kapusty do obiadu jest łatwe, szybkie i tanie oraz pyszne. Modra kapusta to idealny dodatek do pieczonych mięs, gulaszu, pyz czy rolady i klusek śląsk -ich.