Jak zrobić pyszną sałatkę z soczewicą i jajkiem?

Nie od dzisiaj wiadomo, że sałatki są bardzo popularnym daniem. Szczególnie na różnego rodzaju uroczystościach nie może ich zabraknąć. Chodzi oczywiście o śluby, chrzciny, Święta czy urodziny. W każdej rodzinie one królują na stole. Nic dziwnego są pyszne. Jedni wolą sałatki warzywne, a drudzy sałatki greckie. Jednak czy ktoś słyszał o sałatce z soczewicą i jajkiem? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie w nim zostanie przedstawiony przepis na tą smaczną przekąskę.

Jak wygląda sałatka z soczewica i jajkiem

  Jak wiadomo sałatki nie są skomplikowanym daniem, więc na pewno każdy sobie z nimi poradzi. Warto dodać, iż są nie tylko pyszne, tanie i szybkie do przygotowania. Są one przede wszystkim pożywne i syte. Przeważnie ludzie jedzą ją z chlebem. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać to danie, warto zorientować się w ogóle czy mamy wszystkie niezbędne składniki do jej przygotowania. To bardzo ważne. Jakie składniki zatem będą potrzebne do jej zrobienia? Otóż najważniejsze produkty to:

  • soczewica zielona – 1 szklanka,
  • jaja – 4 sztuki,
  • papryka – 1 sztuka,
  • majonez,
  • pieprz,
  • szczypior – 1 sztuka,
  • cebula czerwona – 1 sztuka,
  • sól.

Jak już wszystkie składniki mamy to można przystąpić do przygotowywania tej przepysznej sałatki. Od czego trzeba zacząć? Oczywiście od oczyszczenia soczewicy pod bieżącą wodą i ugotowanie jej w garnku do miękkości. Oczywiście woda w naczyniu musi być osolona. Gdy soczewica będzie ugotowana, wtedy można ją odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Czerwoną cebulę należy posiekać w dość drobną kostkę. Następnie dodajemy ją do zimnej soczewicy. Oczywiście wszystko wkładamy do jednej, większej miski.  Następnie myjemy paprykę pod bieżącą wodą i tak samo jak cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Jajka należy najpierw ugotować, a potem obrać ze skorupki i pokroić także w małą kostkę. Dodajemy je do pozostałych składników znajdujących się w misce. Gdy już wszystkie składniki mamy dodane wystarczy je pomieszać i dodać posiekany szczypiorek. Następnie dodajemy majonez według uznania i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.

Jak widać sałatka jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jest zdrowa i syta. Nie musi być w niej mięsa, żeby mogła dobrze smakować. Warto ją zrobić, gdyż goście będą nią z pewnością zachwyceni. Być może nawet sami poproszą o przepis. Tak więc jeśli nie masz pomysłu na sałatkę, a nie chcesz robić ciągle tego samego to spróbuj zrobić z soczewicą. Raz spróbujesz i będziesz robić ją cały czas.