Szarlotka – idealne ciasto na rodzinny deser

Szarlotka kojarzy się jesienią, kiedy na drzewach zaczynają dojrzewać jabłka. Przywodzi na myśl ciepło domowego ogniska. Jej kuszący zapach zaprasza do stołu. Tajemnicą dobrze przyrządzonej szarlotki są jabłka. Wczesną jesienią antonówki, zaś późniejszą jesienią lepsza będzie szara reneta. Poznajcie przepis na prostą szarlotkę, którą przygotują nawet początkujący kucharze

Szarlotka to ciasto, które znane jest niemal na całym świecie. Po raz pierwszy zostało zaserwowane przez francuskiego cukiernika Marie-Antoine’a Carême’a w XIX wieku. Przygotował ją dla cara Aleksandra I, a nazwał na cześć Aleksandry Fiodorowej, noszącej przydomek Charlotty Pruskiej. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Każda gospodyni ma swój unikalny przepis, który pozwala jej stworzyć niepowtarzalne ciasto. Często dodawane są także przyprawy korzenne – cynamon lub goździki. Niektórzy dodają bitą śmietanę, bezy, budyń lub lody. W zasadzie ile osób, tyle pomysłów na szarlotkę. Prawdziwa szarlotka to ta przygotowana na kruchym spodzie, z duszonymi jabłkami.

Szarlotka z budyniem – przepis

Szarlotka z budyniem to niezwykłe ciasto, które przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Przygotujemy ją w około godzinę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + jedna łyżka mąki = około 330 g
  • niecałe pół szklanki cukru pudru – około 80 g
  • kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 kg jabłek – najlepiej szarej renety
  • płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Pierwszy krok to zagniecenie ciasta na szarlotkę. W dużej misce umieszczamy mąkę z jajkiem, cukrem i mieszamy. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło. Na koniec dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia i całość zagniatamy. Na koniec możemy dodać szczyptę soli. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut.

W trakcie chłodzenia, przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy mleko (zostaw około pół szklanki) i wsypujemy 4 łyżki cukru. Zagotowujemy mleko, po czym zmniejszamy gaz, aby mleko tylko lekko bulgotało. Do pozostałego mleka wsypujemy dwa budynie i mieszamy, a następnie wlewamy do mleka w garnku. Całość szybko i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania budyniu. Gdy budyń zgęstnieje, mieszamy go jeszcze chwilę, a następnie zdejmujemy z palnika i przelewamy do miseczki.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie dusimy je na patelni, aż się rozpadną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wałkujemy i umieszczamy na blasze. Następnie wykładamy na niego jabłka, a na nie budyń. Całość przykrywamy warstwą ciasta – można je zetrzeć na tarce. Ciasto umieszczamy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.