Brzoskwinie w sosie z amarantusa

Brzoskwinie w sosie z amarantusa

Amarantus jest uważany za pradawne zboże i towarzyszy człowiekowi od dawna. Dlaczego sie tym zainteresowałem? Pyskówka przeglądała internet i znalazła ciekawy przepis, po tym jak znajomy przypomniał jej  o istnieniu takiej rośliny. O amarantusie i jego zastosowaniu przeczytacie pewnie wkrótce na jej osobistym blogu http://pyskowka.djgotuje.pl/

Ja przechodzę do przepisu.

Co potrzebujemy:

  • 4 połówki twardych brzoskwini oraz jedną całą
  • 1/4 szklanki amarantusa
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta kurkumy

Jak to przygotowujemy:

Obieramy dwie brzoskwinie i przekrawamy na pół wyjmując ze środka pestkę, dodatkową brzoskwinie rozdrabniamy w blenderze. Otrzymujemy 4 połówki oraz zmiksowaną brzoskwinię.

Brzoskwinie przed ugotowaniem ważymy i dodajemy 1/2 wagi brzoskwiń cukru plus 1/2 szklanki wody. Umieszczamy brzoskwinie w garnku i gotujemy je.

Po ugotowaniu odsączamy brzoskwinie od syropu, syropu nie wylewamy.

Syrop łączymy ze śmietaną i dodajemy kurkumę, zagotowujemy.

Po zagotowaniu dodajemy do wrzącego wywaru amarantus i gotujemy około 10 min. Odcedzamy z resztek płynu. Studzimy i napełniamy brzoskwinie.

Po schłodzeniu podajemy ze śmietaną.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

 



Przeczytaj inne:
Pierwszy Zlot Food Trucków w Krakowie

W dniach 23-24 sierpnia odbył się pierwszy ogólnopolski zlot food trucków w Krakowie. Zlot ten zorganizowany został przez dobrych znajomych...

Co z tego powstanie dziś wieczorem przepis i zdjęcia połączonych składników

Zamknij