Kuchnia bałkańska jest bardzo różnorodna – jak cały Półwysep Bałkański. Spotykają się tam różne języki, religie i kultury, bałkańskie specjały są więc niezwykle zróżnicowane. Dania kuchni bałkańskiej mogą stanowić interesującą odmianę, zwłaszcza dla osób, które wcześniej nie próbowały przysmaków tej kuchni. Poniżej przepisy na najbardziej popularne potrawy z tamtych stron. Cukinia = zdrowie?
POTRAWKA Z CUKINII
Składniki:
- kiełbasa – 300 g
- olej – 3 łyżki stołowe
- cebula – 2 szt
- czerwona papryka – 4 szt
- papryka w proszku – 1 łyżeczka
- płatki chili – 1/2 łyżeczki
- cukinia – 1 szt
- pomidory w puszce – 400 g
- czosnek – 2 ząbki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- natka pietruszki – 1/2 pęczka.
Wykonanie:
- Papryki i cukinię dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym bądź na sitku.
- Czosnek i cebulę obrać z łupin, czosnek pokroić w drobną kostkę bądź przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w krążki i przekroić jeszcze raz na pół.
- Cukinii nie obieramy ze skórki, należy wydrążyć z niej miąższ i wyrzucić, a cukinię pokroić w kostkę, tak samo zrobić z papryką. Kiełbasę pokroić w średniej grubości plasterki.
- W rondlu rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, wrzucamy do niego poszatkowaną cebulę wraz z kiełbasą.
- Przyprawiamy słodką papryką i posypujemy płatkami chili. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość przesmażamy na małym ogniu około 6-7 minut regularnie mieszając.
- Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Następnie do garnka dorzucamy pokrojoną cukinię, natkę pietruszki i pokrojoną paprykę.
- Podlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Należy pamiętać o tym, żeby potrawę z cukinii co jakiś czas mieszać.
- Leczo z cukinii gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wówczas potrawę z cukinii odkrywamy i wlewamy pomidory z puszki.
- Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Całość podgrzewamy jeszcze przez około pięć minut i gotowe.
- Leczo z cukinii podajemy z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.
BAŁKAŃSKI SATARASZ
Składniki:
- duża cebula
- papryka czerwona – 500 g
- pomidory klasyczne krojone w puszce
- łyżka Vegety
- łyżeczka cukru
- szczypta chili lub pikantna papryczka
- pieprz.
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie z oliwek.
- Umyć papryki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w słupki, a następnie przekroić je na połówki. Dodać na patelnię razem z cukrem i dusić aż papryka zrobi się miękka.
- Wlać pomidory i doprawić Vegetą. Dusić do odparowania wody z pomidorów, a następnie dodać pieprzu i chili, dokładnie wymieszać.
- Podawać z białym ryżem.