Bałkańska potrawa z cukinii

Bałkańska potrawa z cukinii

Dawno tu się nic nie działo. Wczoraj wieczorem wpadłem na tweeta mojego znajomego który sobie pichcił na noc. Ciekawie to wyglądało więc postanowiłem to dziś zrobić. 

Sporo czasu minęło do ostatniego wpisu. Bałem się że już nikt nie będzie mnie czytać. Przyznam się miałem przez ostatni czas wiele problemów. Moje odchudzanie nie poszło tak jak planowałem, ale o tym w innym wpisie. Zdradzę tylko że schudłem 10 kilo (dla mnie to spory sukces) i chudnę dalej. Do dziś zrobiłem jakieś 1,5 miliona kroków lub więcej muszę policzyć dokładnie. Sprawozdanie z odchudzania ukaże się w najbliższym czasie. Ja sporo czasu poświęcam stronie Okazje Podróżnika, która powoli nabiera kształtu.

Dobra o tamtym jeszcze napiszę a teraz wracamy do przepisu. Cały przepis otrzymałem on twitterowego znajomego a zaczęło się to od tego.

 

Co nam będzie potrzebne:

20150625_181734

  • cukinia
  • czosnek (2 ząbki)
  • jogurt

Jak to robimy:

Kroimy cukinie w plastry

20150625_181602

Smażymy lub pieczemy na grillu.

20150625_181608

Aż do zbrązowienia.

20150625_181612

 

Przeciskamy czosnek w prasce i dodajemy jogurt. Mieszamy odrobinę soląc i dodając pieprzu. Jak już wymieszamy jogurt z czosnkiem dodajemy usmażoną cukinię wraz z olejem.

20150625_183146

 

Dokładnie mieszamy

20150625_183316

Odkładamy do lodówki aby porządnie się schłodziło. Idealna potrawa na gorące dni. Możemy podawać jako dodatek do grillowanych mięs lub zjeść bez niczego

20150625_191110

Koszt potrawy to 4 zł a jest naprawdę smaczna.

Pozdrawiam i Smacznego

Stanisław | DJGotuje



Przeczytaj inne:
“Chleba naszego powszedniego…” Wędrówka po zbożach cz. V.

Dziś już ostatni wpis z cyklu wędrówka po zbożach. Zapraszamy do lektury o kukurydzy i ryżu... 

Jak jest na rynku gastronomicznym w Polsce

Można by było długo pisać ale do rzeczy ostatnio czyli w środę 12 października byłem w Nowym Sączu pismo ze...

Zamknij