Ciasteczka – zdrowe, domowe pyszności

Jesteś prawdziwym smakoszem słodkości, ale chcesz zadbać o zdrowie i sylwetkę? Nie musisz w takiej sytuacji rezygnować z deserów – wystarczy, że przygotujesz ich zdrowszą, domową wersję. Domowe słodycze potrafią być pyszne i jednocześnie o wiele mniej kaloryczne niż te zakupione w sklepach.

Dietetyczne ciasteczka – produkty bazowe

Chcąc przygotować ciastka niskokaloryczne, warto sięgnąć po produkty nie tylko mniej kaloryczne, ale również pełnowartościowe. Dzięki temu właśnie, deser będzie i pyszny i zdrowy. Idealną bazę do zdrowych ciasteczek stanowić będą:

  • płatki jaglane – zgniecione ziarno prosa obłuszczonego, jest to idealny dodatek dla osób, które nie tolerują glutenu. Płatki takie dostarczają dużych pokładów witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego białka, a także pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, krzem, potas i magnez. Dietetyczne ciasteczka przygotowane na bazie tych płatków są delikatne w smaku, idealne dla dzieci, jak również i dorosłych oraz osób starszych, których jadłospis powinien uwzględniać przede wszystkim produkty lekkostrawne
  • mąka żytnia – biała lub razowa. Jest źródłem błonnika, reguluje pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości na długo. Ciasteczka kruche przygotowane na jej bazie mogą być nie tylko świetną opcją na zdrowy deser, jak również pełnowartościowym, sycącym drugim śniadaniem
  • płatki orkiszowe – orkisz zaliczany jest do żywności prozdrowotnej ze względu na zawartą w nim wysoką zawartość wartości odżywczych. Regulują one poziom cholesterolu we krwi oraz usprawniają pracę nerek i układu krążenia. Płatki orkiszowe są delikatne w smaku, a także lekkostrawne i podobnie, jak płatki jaglane, są świetnym składnikiem diety zarówno najmłodszych, jak również starszych osób
  • mąka jaglana – podobnie, jak płatki jaglane jest lekka i dobrze przyswajana przez organizm oraz niskokaloryczna. Dodatkowo usprawnia ona procesy trawienia oraz detoksykację organizmu. Wypieki z niej są delikatne w smaku, charakteryzują się lekką konsystencją
  • płatki owsiane – idealnie sprawdzą się nie tylko jako baza sycącej owsianki, ale również ciasteczek. Owies jest skarbnicą witamin A i E. Są to silne przeciwutleniacze, chroniące komórki przed przedwczesnym starzeniem. Ponadto minimalizują ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.

Proste domowe ciasteczka

DIETETYCZNE CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

  • mąka jaglana – 1 szklanka
  • olej kokosowy – 2 pełne łyżki
  • wiórki kokosowe – 4 łyżki
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier/ksylitol – 1/4szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta.

Wykonanie:

Olej kokosowy miksujemy z cukrem/ksylitolem i jajkiem na jednolitą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli oraz 2 łyżki wiórek kokosowych, zagniatamy ciasto. Chłodzimy kilka minut w lodówce, następnie formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w pozostałych wiórkach i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 160 stopni.